Dünya Gine devlet başkanına suikast

Gine devlet başkanına suikast

Paylaş
Gine devlet başkanına suikast

Gine devlet başkanına suikast

Kuzeybatı Afrika ülkesi Gine’de askeri bir yetkili, Gine Devlet Başkanı Musa Camara’ya ateş açtı.

Haberin Devamı

Gine İletişim Bakanı İdris Şerif, 11 ay önce askeri darbeyle iktidara gelen devlet başkanı Musa Camara’ya ateş açıldığını belirtirken, Camara’nın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

DEVLET BAŞKANI HAFİF YARALI

Musa Camara’nın bir danışmanının televizyonda okuduğu açıklamada, devlet başkanının hayati bir tehlikesinin bulunmadığı bildirildi. İlk açıklamalarda, Camara’nın, bir grup asker tarafından ateş altına alındığı belirtilmişti. Ancak devlet başkanlığı sözcüsü daha sonra yaptığı açıklamada, bir tartışma sırasında askeri bir danışmanının devlet başkanına ateş ederek öldürmeye çalıştığını kaydetti.

SENEGAL, UÇAK YOLLADI

Öte yandan Devlet Başkanı Musa Camara’ya ateş açan "Tumba" lakaplı Ebubekir Sıdıkı Diakite’nin gözaltına alındığı bildirildi.

Haberin Devamı

Camara’nın yönetiği askeri cuntanın sözcüsü İdris Şerif, AFP’ye yaptığı açıklamada, saldırganın, Camara’nın eski emir subayı olduğunu ve başından hafif yaralanan Camara’nın hayati tehlikesi bulunmadığı belirtti. Komşu ülke Senegal’in bir yetkilisi, Senegal’in Gine’nin başkenti Conakry’e Camara’yı alması için bir uçak yolladığını bildirdi.

Adını açıklamak istemeyen yetkili, Camara’nın Senegal’in başkenti Dakar’da tedavi edileceğini söyledi.
Yetkili, "Camara’nın yarasının ağır olup olmadığını bilmiyoruz. Dakar’da tedavi edilebilirse edilir, yoksa başka yere götürülür" diye konuştu. Gineli yetkililere göre, saldırı başkent Conakry’nin idari merkezinde bulunan Kundara adlı askeri kampta oldu. Görgü tanıklarına göre Camara, yaralandıktan sonra tedavi için Kundara’dan Samory Toure adlı başka bir askeri kampa nakledildi.

Camara’nın özel korumalığını yapmış olan "Tumba", 28 Eylül günü Conakry de cunta karşıtlarının katline karışmakla suçlanmış ve açığa alınmıştı.

İnsan Hakları İzleme örgütü (HRW), katliam sırasında en az 150 kişinin öldürüldüğünü bildirmişti.

Ülkede darbeyle iktidara gelen askeri cunta içinde derin görüş ayrılıkları olduğu dedikoduları bir süredir oldukça yaygındı.