Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gereksiz yere ameliyat olmayın
HABERİ PAYLAŞ

Gereksiz yere ameliyat olmayın

Haberin Devamı

Sperm testleri ya da istenen tahlilleri yaptırırken gittiğiniz laboratuvarı iyi seçin. Size bu testleri yapacak teknisyenin eğitimli, deneyimli ve disiplinli olması şart. Aksi halde sonuç size zarar verebilir, gereksiz yere ameliyat bile olabilirsiniz.

SORU: Kilo versem uzar mı?

30 yaşındayım. Penis boyum kısa. Sağlıklı bir cinsellik için penis boyu ne kadar önemlidir? 120 kiloyum. Kilo vermem penis boyunu uzatır mı?

CEVAP

Kilosu daha doğrusu yağ oranı fazla olanlarda göbek altındaki yağ dokusu penis köküne doğru yıkılarak penisin olduğundan daha kısa hatta bazen gömük halde durmasına neden olur. Sırf bu nedenle bu bölümdeki yağların alınmasına yönelik ameliyatlarda yapılmaktadır. Fakat bu durum sertleşen penisin fonksiyonel boyunu fazla etkilemez. Kızlık zarı vajinanın hemen girişinde olduğundan sertleşen bir penisin kısa olsa da bu engeli aşması kolaydır.

SORU: Canlı sperm yokmuş

10 yıllık evliyim. 4 yıl önce sperm testi yaptırdım. 20 milyondan azmış. 1 hafta önce sperm testine bakarak “Baba olamazsın, testislerin yetersiz” dediler. Bunun tedavisi mümkün değil mi?

CEVAP

Spermiyogram, elle ve bilgisayarlı makineyle yapılabilir. Meni içindeki birçok madde sperm yani döl hücreleriyle karışabildiğinden bilgisayarlı sayım cihazları sadece yıkanmış özel numunelerde ve tıbbi araştırma amaçlı olarak kullanılmaktadır.

En iyi spermiyogram bu konuda bilgilendirilerek hazırlanan kişinin uygun ortamda ve talimatlar çerçevesinde sperm vermesi ve bunun özel eğitimli, tecrübeli ve disiplinli teknisyenler tarafından WHO (Dünya Sağlık Örgütü) kriterlerine uygun olarak değerlendirilmesi sonucu elde edilir. Maalesef ülkemizde bunun eğitimi ve kalite kontrolü yapılmamaktadır.

Teknisyen işinin ehli olmalı

Laboratuvar ruhsatı olan bir yerde bu konuda hiçbir eğitimi olmayan kişiler kulaktan dolma bilgilerle spermiyogram teste yapmakta, sonuçlar birbiri ile alakasız çıkabilmektedir. Bu nedenle androloji ile özel olarak ilgilenen, bu konuda özel bir departmanı olan laboratuvar haricinde spermiyogram ve benzeri özel testleri yaptırmanızı önermem. Ben bilmediğim bir teknisyenin verdiği sonuç ile karar vermiyorum. Aksi taktirde hastama zarar verebilir, gereksiz ameliyat yaparım diye endişeleniyorum. Size önerim androloji konusu ile ilgilenen bir üroloji uzmanına başvurmanız.

SORU: Baba olabilir miyim?

18 yaşındayım ve testislerimden biri yok. 7 yaşındayken doktora gitmiştim, testisimin birinin olmadığını söyledi. 10 sene sonra gelmemi istedi. Tek testisle baba olabilir miyim? Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Tek testisinizin neden olmadığının incelenmesi gerekir. Torbaya inmemiş, kasık kanalında veya karnınızda kalmış olabilir. Tek testis çocuk sahibi olmak ve cinsel fonksiyonlar için yeterlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder