Siyaset 'Gerekirse çekiliriz'
Paylaş
'Gerekirse çekiliriz'

Yüksek Seçim Kurulu'nun 12 bağımsız milletvekilinin adaylıklarını veto etmesine, sert tepkiler geldi

AYSEL TUĞLUK: GEREKİRSE SEÇİMLERDEN ÇEKİLİRİZ

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkan Yardımcısı ve BDP'nin 12 Haziran'da destekleyeceği Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, karardan sonra yaptığı açıklamada, "Kürt sorununun Meclis zemininde çözümü için çaba sarf eden kişilerin veto edilmesi çok vahim bir durumdur. Biz bunu sıradan bir karar olarak görmüyoruz. Siyasal bir karardır" diye konuştu.

YSK'DAN ŞOK KARAR

AHMET TÜRK: SEÇİMLERE GİRMEYEBİLİRİZ

"YSK’nın kararı, Kürtlerin demokratik siyasete katılımını engelleyen bir karardır" diyen Türk, parti olarak ne yapacaklarına karar vereceklerini ancak eğilimin seçimlere girmeme yönünde olduğunu söyledi.

-DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, YSK’nın BDP’nin desteklediği 7 bağımsız ismin milletvekili adaylığını iptal etmesini NTV’ye değerlendirdi. "Sürpriz değil, haksız bir karar" diyen Türk, "İki arkadaşımız halen milletvekili, Hatip Dicle ve Leyla Zana’ya da memnu hakları iade edilmiş. Kendilerine geri verilmiş durumda bu haklar" dedi.

Haberin Devamı

Kararın tamamen siyasi olduğunu söyleyen Türk, "Kürtlerin demokratik siyasete katılımını engelleyen bir karardır. YSK’nın tek başına verdiği bir karar değildir. Türkiye’de demokratik süreci engellemeye çalışan bir mantığın yansımasıdır" şeklinde konuştu. "Biz yıllardan beri sorunun çözümünün barışçıl süreç ve demokratik siyaset içinde olması için çaba gösterdik ancak bunlara rağmen Kürtlere bu yol kapatılmak isteniyor. Birçok hukukçu arkadaşımızla durumu değerlendirip enine boyuna tartıştık. YSK’ya gidildi ve bazı itirazlar belgeleriyle sunuldu. Ancak buna rağmen bu karar, hukuki değil..." dedi.

Türk, "itiraz mı yeni isimler mi?" sorusuna, "Haksız bir karar ve itiraz etme hakkımız var. Bunun için çaba harcayacağız. Türkiye’de böyle bir karar ve böyle bir mantık gelirse, bu, seçimlere gitmemizi engelleyen bir karar olur. Sağlıklı seçim ortamı da ortadan kalkar. Seçime girip girmemeyi konuşacağız ama genel eğilim girmeme yönünde gelişiyor" şeklinde konuştu. "Bu benim bireysel düşüncem" diyen Türk, "Partimizin yetkili organları çalışacak ve kamuoyuna kararımız duyurulacaktır" ifadelerini kullandı

Gültan Kışanak'ın şu anda milletvekili olduğunu anımsatan Tuğluk, "O zaman vekilliği için sorun yoktu da, şimdi ne oldu?" dedi. Kararın çatışmalara da zemin hazırlayacak bir karar olduğunu kaydeden Tuğluk, "Bu durumu değerlendirmek zorundayız. Gerekirse seçimde çekilmek dahil bütün bunları tartışmak durumundayız. Sağduyu içinde bir değerlendirme yapmaya çalışacağız." dedi.

SAKIK: KARAR ŞİDDETE DAVETİYEDİR

BDP milletvekili Sırrı Sakık ise “Bu karar yeniden şiddete davetiye çıkartmaktır. Bize daha hiç bir şey tebliğ edilmedi. Ne olduğunu, neye dayanarak yapıldığını bilmiyoruz.

Üstelik kararın içinde olduğu söylenen iki kişi Gülten Kışanak ve Sabahat Tuncel milletvekili, haklarında mahkumiyet kararı yok. YSK neye dayanarak bu kararı alıyor. Bu hukuksuzluğa karşı çıkacağız. Zaten tüm hayatımız hukuksuzlukla mücadele ile geçti. Bunun bize dayatılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

HASİP KAPLAN: SONUÇLARI AĞIR OLABİLİR

BDP milletvekili bağımsız adayı Hasip Kaplan kararı "Skandal bir karar, sosyal ve siyasal sonucu ağır olabilir" şeklinde değerlendirdi.

.

Haberin Devamı