Adile Özdağ Genital bölgenin hijyeni nasıl sağlanır?
HABERİ PAYLAŞ

Genital bölgenin hijyeni nasıl sağlanır?

Haberin Devamı

Sevgili okurlar,

Erkek veya kadın herkes için genital bölge hijyeni hem kozmetik hem de sağlık açısından son derece önemli bir konu. İyi bir hijyen sağlanmadığı taktirde kaşıntı, yanma, batma, koku gibi istenmeyen sorunları ve enfeksiyonları beraberinde getiriyor. Hatta tedavi edilmeyen genital bölge enfeksiyonları kısırlığa kadar giden iç genital organların hastalıklarına yol açabiliyor.

Özellikle kadın genital bölgesinin yapısı hastalık oluşturan mikropların yerleşip çoğalması için oldukça elverişli bir ortam oluşturur. Bu sebeple kadınların %75’i genital ve idrar yolu enfeksiyonlarıyla karşılaşmaktadır. Peki kadınlar genital bölgenin hijyenini nasıl sağlamalı? Gelin birlikte bakalım.

DOĞAL DENGE

Kadınlarda dış genital bölge hassas bir yapıya sahiptir. Yetersiz veya aşırı hijyen, uygun olmayan ürünlerin kullanımı, bölgenin koruyucu florasında dengesizliğe yol açmakta.

Vajinada birçok farklı bakteri türü bulunur, bunlardan bazıları iyi bakterilerdir çünkü vajinanın sağlıklı olmasına yardım ederler. Bazı bakteriler ise kötüdür, potansiyel olarak zararlıdırlar. Normal florada iki bakteri türü arasında hassas bir denge vardır.

Laktobasil adı verilen ve asit ortamda üreme özelliği olan probiyotikler vajinanın içinde enfeksiyon yapabilecek kötü bakterilerin çoğalmasına engel olurlar. Herhangi bir nedenle laktobasiller azaldığında (enfeksiyon yapıcı bakterilerin vajinayı işgal etmesi ve laktobasillere üstün gelmesi) vajinanın asit ortamı bozulur ve vajinada enfeksiyon kolaylaşır.

• Hormonal değişiklikler (regl, hamilelik, menopoz)
• Cinsel aktivite
• Belirli ilaç tedavileri ve antibiyotikler
• Sabun ve duş jelleri
• Stres, yorgunluk veya düşük bağışıklık sistemi
• Sentetik veya sıkı iç çamaşırları gibi sebepler bu doğal ortamın bozulmasına yol açar.

Genital bölgenin hijyeni nasıl sağlanır

PH VE LAKTİK ASİTİN ÖNEMİ

Sağlıklı genital bölge, vajinanın doğal florasına uygun yoğun miktarda laktik asit içerir ve bu sayede vajinanın pH’ı asidik seviye olan 3.8 ile 4.5 arasında sabitlenir. Bu hafif asidik ortam, zararlı dış etkenlerin üremesine karşı koruma sağlayan doğal bir savunma mekanizması oluşturur.

Genital bölgenin asidik ortamı, kadınlarda bulunan östrojen hormonu tarafından kontrol edilir. Adet dönemi, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler olduğunda genital bölgenin asidik dengesi bozulur. Eğer vajinanın pH’ı değişirse ve daha az asidik hale gelirse, doğal savunma mekanizması zayıflar ve zararlı bakteriler vajinada çoğalır. Dolayısıyla her kadın her gün dikkat etmesi gerektiği gibi özellikle adet döneminde hijyene dikkat etmelidir.

İdeal dış genital bölge temizliği ve hijyeni nasıl sağlanmalıdır?

Dış genital bölge temizliği, normal sağlıklı floraya zarar vermeyecek ve asit dengesini bozmayacak şekilde olmalıdır. Vücut salgıları dış genital bölge katları arasında birikerek enfeksiyonlara uygun ortam hazırlayabileceğinden, banyo sırasında dış genital bölge uygun intim temizleyicilerle dikkatlice yıkanarak temizlenmelidir. Uygun miktarda laktik asit içeren intim ürünleri vajinanın pH’ını normal değerlerinde tutmaya yardımcı olur.

Hamilelik döneminde intim yıkama ürünleri kullanılabilir mi?

Hassas doğal denge, hamilelik döneminde hormonal değişimlerden ve zayıflamış bağışıklık sisteminden dolayı bozulabilir. Hamile her beş kadından birinde vajinal enfeksiyon görülmektedir. Hamilelik döneminde zararlı dış etkenlerin engellenmesine yardımcı olmak için intim temizleme ürünü kullanılabilir.

İyi bir özel bölge hijyen ürünü hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Genital müköz membranın doğal koruyucu mekanizmasını ve asit pH düzeyini gözetmeli, vajinal florayı normalize eden ve patojenlerin çoğalmasıyla mücadele edilmesine yardımcı olan lactobacilli çoğalmasını sağlamak için asidik olmalı, doğal laktik asit içermeli, hafif bir temizleme etkisi olmalı ve kolay durulanmalıdır.

3 YENİ MESAJINIZ VAR

Ölüme hazırlayan yapay zekâ

Bir yıldan daha az ömrü kalmış olan hastalarla konuşması için özel olarak bir sohbet robotu (chatbot) üretildi. Bu çalışma, yapay zekâların bu konuda insanlardan daha yararlı olabileceğini gösterdi.

Robot diş operasyonu yaptı

Geliştirilen robot operasyon için gönüllü olan bir kadın hastaya, 3D baskıyla üretilen 2 dişin implantasyonunu başarıyla gerçekleştirdi.

Genital bölgenin hijyeni nasıl sağlanır

Tıbbi uzmanlar, operasyon sırasında orada bulunsalar da ameliyat gerçekleştirilirken robota herhangi bir müdahalede bulunmadılar.

Genital bölgenin hijyeni nasıl sağlanır

3D Biyo-Baskı tekniğiyle kan damarı

Kore’deki Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (POSTECH) bir araştırma ekibi, vasküler dokudan yapılmış bir biyo-mürekkepten biyo-kan-damarları (BBV) geliştirmek için 3D baskıyı kullandı.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- Vajinal flora için özel üretilen probiyotiklerin enfeksiyonlara karşı koruyucu olduğunu,

- Cranberry (turna yemişi) meyvesinin idrar yolu enfeksiyonlarında antiseptik olarak kullanıldığını,

- Genital bölgede kullanılan deodorant, sprey, pudra gibi ürünlerin alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği,

- Naylon gibi sentetik dokulu ve sıkı iç çamaşırlarının havalanmayı engelleyerek enfeksiyonlara zemin hazırladığını biliyor musunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder