Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Gençler için plastik cerrahi uygun mudur?
HABERİ PAYLAŞ

Gençler için plastik cerrahi uygun mudur?

Haberin Devamı


Plastik cerrahinin sadece yetişkinler için uygun olduğu konusundaki kanı giderek değişiyor. Geçmişte, bazı nadir vakalar dışında gençlere herhangi bir plastik cerrahi işlemi düşünülmemekteydi. Ancak dünyadaki yeni eğilim plastik cerrahinin ihtiyaçlar doğrultusunda gençler arasında da tercih edildiğini gösteriyor. Bu durumda doğru soru “Plastik cerrahi gençler için ne zaman uygundur?” olmalıdır. Bu sorunun yanıtını ise uygulamalara bağlı olarak vermek daha yerinde olacaktır.

Cerrahi olmayan işlemler


Son istatistikler, gençler arasında plastik cerrahi prosedürlerinin arttığını, ancak hepsinin endişe verici olmadığını gösteriyor. Gençlerin talep ettiği yaygın prosedürler, mikro dermabrazyon, kimyasal soyma ve lazer cilt yenilemesi gibi cerrahi olmayan yani noninvaziv cilt prosedürlerini içeriyor. Bu tür ergenliğe bağlı olarak oluşan cilt etkinlikleri için kullanılıyor. Genç hasta yüzünde oluşan izlerde kurtulmak için bir plastik cerraha görünüyor. Bizler de gerekli durumlarda sivilce izlerini ve cilt renk değişikliklerini giderip, cildin genel görünümünü iyileştirmek için tedavi uyguluyoruz.

Dolgu ve botoks


Gelelim son zamanların etkili iki uygulaması olan dolgu ve botoks işlemlerine.
Dolgu maddelerinin son beş yılda yüz ve dudaklardaki başarılı sonuçları herkesi etkiliyor. Bu uygulamalar sadece yetişkinlerde değil gençlerde de kullanılıyor. Günümüz dünyasında gençler, ‘Hollywood’ rol modellerinin dudak ve yanaklarından etkilenmeye başladırlar. Ancak zaman zaman doğru olmayan bu etkilenme konusunda gençlere bilgi vererek doğalık konusunda yönlendirmeliyiz.

Hiyalüronik asit dolgu maddeleri, iyi bir seçenek olarak yaşlanma karşıtı olarak kullanılan maddelerdir. Birkaç ay içinde, yavaş ve güvenli bir şekilde vücut tarafından emilirler. Birçok kişi gençler için uygun bulmasa da gençler dolguyu yüzdeki çizgilerin oluşmasını engellemek için kullanıyor.

Cerrahi işlemler


Gençler için ameliyat gerektiren işlemleri nadir olarak öneriyoruz. Mesela gençler meme operasyonlarını, genellikle daha atletik ve doğal bir görünüm için istiyorlar. Erkeklerde ise kadın tipi meme büyümesi olarak bilinen jinekomasti için ameliyat talep ediyorlar. Jinekomasti genellikle hormonal düzensizlik, ilaç yan etkileri, obezite veya başka nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak, bu durum çocuk ya da genç gelişimini tamamladıkça tamamen kaybolabilmektedir. Bununla birlikte, şiddetli vakalarda örneğin genç erkekte aşırı meme dokusunun büyüklüğü cerrahi müdahale isteyebilir. Bazı durumlarda ise ultrasonik liposuction kullanan minimal invaziv tekniklerle tedavi yapılabilir.

Otoplasti, kepçe olarak tabi ettiğimiz geniş kulakları yeniden şekillendirmek ve düzeltmek için sıklıkla uygulanan bir prosedürdür. Gençlik yıllarında yapılabilir, ancak özellikle kulak neredeyse yetişkin boyutta olduğu 6 ya da 7 yaşlarında yapılabilir. Bu operasyon, çocukları akranların duygusal şiddetinden kurtarmaktadır.
Rinoplasti veya burun şekillendirme, gençler için en yaygın görülen kozmetik cerrahi prosedürdür ve genellikle duygusal nedenlerle gerekli olduğunda yapılır. Bu ameliyatların her ikisi de, fiziksel ve psikolojik açıdan gençler için bir iyileşme ile sonuçlanabilir.

Yol Gösterici Faktörler


Bazı ebeveynler mezuniyet veya diğer günler için "hediye" olarak plastik cerrahi vermeye devam ediyor. Ancak sadece bir plastik cerrah onları doğru yönlendirebilir, o nedenle böyle bir hediye öncesi ebeveynlerin doktora danışmaları gerekmektedir.

Sosyal medyanın son yıllardaki baş döndürücü etkisi bu tip taleplerin artmasına neden olmaktdır. "Selfie"tutkusunun bile zaman zaman kişiyi plastik cerrahiye yönelttiğine tanık oluyoruz. Ancak bu trend aile ve hekim hassasiyeti ile yavaşlamaya başladı. Bu konuda özellikle instagramda hiçbir vasfı olamayan açgözlü ve kötü niyetli ehil olmayan kişilerin reklamlarına dikkat etmek gerekiyor.

Bir plastik cerrah bu konuda talepleri olan plastik cerrahi tedavisi isteyen gençlere doktorlar rehberlik etmelidir. Ancak aynı zamanda hem gençler ve hem de anne-babalar makul bir beklenti ile gelmelidir. Bazı durumlarda biz, gençleri "beklemek ve görmek" konusunda teşvik etmeliyiz.





Sıradaki haber yükleniyor...
holder