Yaşam Gençler cep telefonuna bağımlı

Gençler cep telefonuna bağımlı

Paylaş
Gençler cep telefonuna bağımlı

Genç kuşağın cep telefonlarına son derece bağımlı hale geldiği, telefonları olmaksızın uzuvlarından birini kaybetmiş hissine kapıldıkları ortaya çıktı

Maryland Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, genç kuşağın teknolojiye artan bağımlılığını ve teknolojinin hayatlarının nasıl merkezinde yer aldığını ortaya koydu.

Cep telefonları gençler için en vazgeçilmez cihaz olsa da bilgisayar, MP3 ve televizyon gibi diğer teknoloji ürünleri de hayatları için büyük önem taşıyor. Yapılan araştırma birçok genç insanın iPhone veya Blackberry'leri olmaksızın kendilerini zihni ve fiziki olarak sıkıntılı hissettikleri, tüm gün boyunca bunlardan mahrum olduklarında bağımlılık ve depresyon hislerinden muzdarip olduklarını ifade ettikleri belirtildi.

Haberin Devamı

Araştırma başkanı Prof. Susan Möller, gençlerin telefonlarının olmamasının ne kadar korkunç olduğunu ifade ettiklerini anlattı. Araştırma 10 kadar ülkeden binin üzerinde öğrenci üzerinde yapıldı ve öğrencilere 24 saat boyunca teknoloji sayesinde ulaşılan medyayla ilişkilerini kesmekleri istenerek, bu esnada neler hissettikleri gözlemlendi.

Gençlerde yalnızlık duygusu, panik, endişe ve kalp çarpıntısı gibi etkiler görüldü. Araştırmaya katılanların yarısından fazlası ise 24 saati teknoloji ürünlerine bağlantısız kalarak geçirmeyi başaramadı. Araştırmaya katılan öğrencilerden Ryan Blondino, kendi deneyimini aktarırken, dijital ortamdan mahrum kalmayı bir uzvunu kaybetmeye benzettiğini söyledi. Blondino kol veya bacaklarını kaybetmiş insanların çektiği "hayalet bacak" (bacağının hala yerinde olduğu sanısına kapılmak) sendromundan muzdarip olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Blondino bu ruh halini, "Üzerimde olmamasına rağmen sanki telefonum hala çalıyordu ve sanki hala mesajlar geliyordu" şeklinde anlattı. İngiltere'den bir öğrenci de "Medya benim ilacım. O olmaksızın ben bir hiçim. Ben bir bağımlıyım" dedi. İster gelişmiş ister az gelişmiş olsun farklı ülkelerden gençlerin hepsinin hemen hemen aynı sözcüklerde ruh hallerini ifade ettikleri belirlendi: sinirli, huysuz, şaşkın, endişeli, huzursuz, sersem, bağımlı, panik, kızgın, yalnız, depresif, paranoyak ve gergin. Bunun, günümüzde cep telefonlarının bu kuşağın "güvenlik örtüsü" olduğu anlamına geldiği yorumu yapılıyor.

AA