Gündem Gemiler yanında oyuncak gibi kaldı

Gemiler yanında oyuncak gibi kaldı

Paylaş
Gemiler yanında oyuncak gibi kaldı

Sinop açıklarında petrol arayacak olan dünyanın en büyük sondaj platformu geçişine başladı

Çanakkale ve İstanbul boğazlarından geçiş yapıp, Karadeniz'de Sinop açıklarında Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO) ile Brezilya şirketi Petrobras işbirliği ile petrol araması yapacak dünyanın en büyük sondaj platformu 'Leiv Eiriksson', Çanakkale Boğazı geçişine başladı. Platformun geçişi için Boğaz çift yönlü olarak deniz trafiğine kapatıldı.

Haberin Devamı

DISCOVERY KANALI HAVADAN ÇEKTİ

İstanbul Boğazı geçişi için, bir dizi rötuş yapılan platformun Kule boyu kısaltılan dev platform, bu sabah saat 07.00'de Ege denizinden, Çanakkale Boğazı'na girdi. Geçiş için boğaz saat 04.00'te çift yönlü olarak deniz trafiğine kapatıldı. Kıyı Emniyetine ait 3 römorkör Kurtarma-1, Kurtarma-2 ve Nazım Tur ile, Norveçten gelen bir özel römorkörün refakatında boğazdaki geçiş yolculuğunu sürdüren dev platforma bir de Sahil Güvenlik gemisi eşlik etti.

Discoverey Channel'ın helikopteri , dev platformun Çanakkale boğaz geçişini havadan görüntüledi..Çanakkale boğaz geçişi için Kıyı Emniyeti Müdürlüğü tarafından, platformun, Türk boğazları geçiş planı iki günde hazırlandı.

Haberin Devamı

İSTANBUL AYARI

Sinop açıklarında 2 bin 500 metre derinlikte sondaj yapma kapasitesine sahip olan Leiv Eiriksson platformunun İstanbul Boğazı geçişinde, denizden yüksekliği 64 metre olan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin altından geçmesi için , kulesinin bir bölümü Akdeniz yolculuğu sırasında sökülüp, 122 metrelik güvertesine yatırıldı.

Kendi imkanlarıyla uzun bir yolculuk yapan dev platforma, Çanakkale boğaz geçişinde refakat eden römorkörlere bağlanan çeki halatı ile, toplam uzunluğu 500 metre oldu. Çanakkale önlerine saat 08.50 de ulaşan dev platformun, 36 mil uzunluğundaki Çankakale boğaz geçişini bu gün saat 11.20'de tamamlayarak, Marmara denizine açılacağı öğrenildi.

Dev platforma Marmara denizinde ize, Sıem Danis ve Kıyı Emniyeti Müdürlüğüne ait Nazım Tur isimli römorkörler yedekleyerek, İstanbul'a dek eşlik edecek.

DHA