Gündem Gelibolu'da alkol yasağı

Gelibolu'da alkol yasağı

Paylaş
Gelibolu'da alkol yasağı

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nın korunması için hazırlanan yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kanunla mevzuat gereği izin verilen yerler dışında alkollü içki tüketmek yasaklanıyor

TBMM Genel Kurulu’nda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkındaki Kanun Tasarısı kabul edildi. Kabul edilen tasarıya göre, Gelibolu’da tarihi, kültürel ve manevi değerlerle doğal dokuyu koruyacak tarih alanı oluşturulacak ve bunu yönetecek Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kurulacak. Alanın Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park vasfı ortadan kalkacak. Tarihi alanda yapılacak Çanakkale Savaşları ile 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi etkinliklerini Tarihi Alan Başkanlığı düzenleyecek. Tarihi alanda belirlenen yer dışında geceleme ve alkol tüketimi ile sönmemiş sigara ve yangın çıkarmaya ağır cezalar geliyor.

Gelibolu'da Çanakkale kara savaşlarının yaşandığı 33 bin hektarlık alanda, Avusturalya ve Yeni Zelanda'dan gelen Anzak torunları, şafak ayinlerinde şarap da içiyordu...

Tarihi alan sınırları içinde; belirlenen yerlerden başka yerde gecelenemeyecek, mevzuat gereği izin verilen yerler haricinde alkollü içki tüketilemeyecek, belirlenen yerler dışında ateş yakılamayacak, sönmemiş sigara veya her türlü yakıcı madde atılamayacak, alan sınırı içinde ve bu sınırlara 5 kilometre mesafede anız veya benzeri bitki örtüsü yakılamayacak.

CEZASI 5 BİN LİRA

Haberin devamı için ikinci sayfaya geçiniz

Düzenlemeye aykırı geceleyenler, alkollü içki tüketenler ve ateş yakanlara 5 bin lira para cezası verilecek. Sönmemiş sigara atanlar ve belirlenen mesafe içinde anız ya da bitki örtüsü yakanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapse çarptırılacak. Tarihi alan sınırları içinde tedbirsizlik ve dikkatsizlikle orman yangınına sebebiyet verenler ise 5 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 100 günden 2 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Kasten orman yakanlar ise 12 yıldan az olmamak üzere hapis ve 200 günden 5 bin güne kadar adli para cezasına mahkum edilecek.

Söz konusu eylemler sonucu yanan orman alanının 3 hektarı geçmesi durumunda verilecek cezalar yarı oranında artırılacak.

Tarihi alan sınırları içinde bir örgüte mensup olsun olmasın, terör amacıyla ormanları yakanlar 24 yıldan 30 yıla kadar hapis, 500 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezasına çarptırılacak. Yanan orman alanının 1 hektardan fazla olması halinde ceza yarı oranında artırılacak.

Orman Kanunu, Kara Avcılığı Kanunu ve Su Ürünleri Kanunu’nda yasaklanan fiillerin işlenmesi halinde verilecek cezalar iki misli artırılacak.

Tarihi alan içindeki bir yangını söndürmek için yetkili memurlar ve başkanlık tarafından yangın mahalline gitmeleri emrolunmasına veya mahalli mutat vasıtalarla ilan edilmesine rağmen Orman Kanunu’nda belirlenen mükelleflerden gitmekten imtina eden, gidip çalışmayan ve verilen işi yapmayanlar hakkında 10 bin lira idari para cezası uygulanacak.

AA

2