Gündem Gelecek yılın YGS şifresini verdi!

Gelecek yılın YGS şifresini verdi!

Paylaş
Gelecek yılın YGS şifresini verdi!

Mersin'de emekli matematik öğretmeni Turgay Kenziman, geçen yıl 11 Nisan'da yapılan YGS'de de şifre olduğunu ancak korkusundan söyleyemediğini açıkladı. Hatta gelecek yılın şifresini verdi

YGS’de ortaya çıkan şifre skandalı ile ilgili gelişmeleri yakından takip eden Turgay Kenziman, geçen yılki şifrelemeyi 13 Haziran’da çözdüğünü, ancak yetkili makamlara söylemekten korktuğunu belirtti.

>> PAROLA: MOD MEDYAN

YGS’deki şifrelemeyi ancak matematikçilerin anlayabileceğini belirten Kenziman, "YGS sisteminde karesel tek boyutlu bir matris üzerinde çalıştığınız zaman şıklarının dizilişini ve yapılan işlemi görebilirsiniz" diye konuştu.

YGS’de şifre iddialarını kimsenin yalanlayamayacağını öne süren Kenziman, şunları söyledi: "Matematikçi olarak bunu görebilmek çok kolaydır. Şifrelemeler kesin sonucu olan sorular üzerinde uygulanır.

"İNSANLARIN İÇERİYE ALINMASI BİZİ KORKUTTU"

Analitik geometride, karmaşık sayıda uygulanamaz. Artvinli meslektaşımın şifreyi ortaya çıkarması sistemli çalışmanın ürünü. Yılların emekçi öğretmenidir. Hizmet vermiştir, çalışarak bulmuştur veya görsel olarak görebilmiştir.

Sayısal zekaya sahip her insan bunu görebilir, yeter ki üzerinde biraz çalışabilsin. Ben YGS’deki şifrelemeyi geçen yıl ortaya çıkardım. Ama korktum. Türkiye’de o kadar çok olay oluyordu ki, korktum. Ergenekon’dan tutun, yüksek mertebeli bir takım insanların bir bir içeriye alınması bizi korkuttu.

Bu yılki YGS’deki şifre iddiaları kesinlikle doğrudur. Bu soruların diğer şıklarını bulma şansınız yoktur. Bunlar kesin çözümü olan, not baremi üzerinde hata yapma riski olan soruların üzerinde vardır.

'BU DA GELECEK YILIN ŞİFRESİ'



Bir matematikçi olarak ÖSYM Başkanı’nın açıklamalarını olumlu karşılamıyorum. Açıklamaları net değil. Bence paradoks yaratıyor. Sayısal zekaya sahip hiç kimse buna inanmaz."

Geçen sene yapılan YGS’nin cevap anahtarı şifresi 9-7-8-8-8 olduğunu ileri süren Turgay Kenziman, "Bu sene ise 9-8-8-8-7’dir . Gelecek senekinin ise 8-7-8-8-9 olacağı anlaşılıyor. Matematikçilerin anlayabileceği şekliyle YGS’nin şifresi tek boyutlu karesel bir matristir. Karasal tek boyutlu matris üzerinde her şeyi görebilirsiniz" dedi.

Ali ŞEN-Mustafa ERCAN/DHA

2