Hakan Çelik Gelecek elektrikli otomobilde
HABERİ PAYLAŞ

Gelecek elektrikli otomobilde

Haberin Devamı

Dünyanın en çevreci spor otomobili olarak gösterilen Amerikan Fisker Karma ve Çin’in BYD markalarıyla işbirliği yaparak Türkiye’de otomotiv sektörüne giren Osman Fevzi Boyner, Cenevre Otomobil Fuarı’nda en büyük ilgi gören yatırımcılardan biri oldu.

Dünyanın en çevreci spor otomobili olarak gösterilen Amerikan Fisker Karma ve Çin’in BYD markalarıyla işbirliği yaparak Türkiye’de otomotiv sektörüne giren Osman Fevzi Boyner, Cenevre Otomobil Fuarı’nda en büyük ilgi gören yatırımcılardan biri oldu.

Kısa bir süre önce kurulan BD Otomotiv şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Osman Boyner, Renault’nun ve diğer bazı markaların Türkiye’de elektrikli otomobile gösterdiği ilginin küresel çapta hareketlilik yarattığını hatırlatarak, “Biz de geleceği elektrikte görüyoruz ve istiyoruz ki ülkemiz gerek bu araçları kullanan gerekse üreten önemli bir merkez haline gelsin” diye konuştu.

Hedef dünya liderliği

Osman Boyner, Çin’in en ciddi şirketlerinden biri olan BYD’nin (Build Your Dreams) Türkiye temsilciliğini aldığını ve firmanın Türkiye’de yatırım da dahil olmak üzere pek çok proje üzerinde çalıştığını ifade etti.

Osman Boyner BYD marka otomobillerin 1.6 ve 1.5 litrelik F3 ve F3R tipindeki benzinli modellerini ağustos ayından itibaren Türkiye’de satışa sunarak işe başlayacaklarını söyledi. İlk etapta 1000’e yakın araç satacaklarını haber verdi.

Çinli BYD firmasının Uluslararası Satış Direktörü ve Genel Koordinatörü Henry Li de, Türkiye’de ciddi bir ortakla çalışma arzusunda olduklarını, uzun araştırmalardan sonra Osman Boyner ile işbirliği yapmaya karar verdiklerini söyledi. Osman Boyner ile gelecek vizyonu konusunda çok yakın fikirleri olduğunu söyleyen Henry Li, şartların uygun olması halinde Türkiye’de elektrikli araç üretebileceklerini açıkladı.

Makul bir parayla satın alınabilecek otomobil üretmekle tanındıklarını söyleyen Henry Li, 2025 yılında dünyanın en büyük otomotiv üreticisi olmayı hedeflediklerini kaydetti. Halen 800 bin dolayında araç üretip bunun yüzde 5’ini ihraç ettiklerini anlatan Li, Türkiye’nin Avrupa’da işbirliğine gidecekleri ilk ülke olduğunun altını çizdi.

Otomobil üretimi konusunda Çek Cumhuriyeti’nin Türkiye ile yarıştığını ve kendilerine uygun teklifler getirdiğini vurgulayan Henry Li, mühendislik kapasitesini bildikleri Türkiye’yi tercih etmek istediklerini kaydetti.

Murat Günak’ın başarısı

Cenevre Fuarı’nın elektrikli otomobiller konusundaki bir başka başarı öyküsü Türk tasarımcı Murat Günak’a ait. Günak’ın Alphan Manas’ın ortaklığıyla gerçekleştirdiği elektrikli otomobil 15 bin euro’dan başlayan fiyatlarla Avrupa’da satışa sunuluyor. Murat Günak’ın kızının adını taşıyan Mia, Türk yatırımcı ve tasarımcıların Avrupa’da ürettiği ilk elektrikli otomobil ünvanını taşıyor. Fransız otomotiv kuruluşu Heulliez şirketini de satın almak istediklerini söyleyen Murat Günak, uygun şartlar sağlanması halinde aracı Türkiye’de üretebileceklerini söylemişti.

Ekonomiye moral

Bu yıl 80’inci kez kapılarını açan Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı, göz alıcı yeni otomobiller, patlama yaşayan ziyaretçi sayısı ve dev yatırım kararlarıyla dünya ekonomisinin krizden çıkmakta olduğunu gösterdi.

Uluslararası Cenevre Otomobil Fuarı bu yıl 80’inci kez 150’den fazla yenilikle kapılarını açıyor. Rekor sayıda ziyaretçi beklenen bu yılki fuarda çevre dostu elektrikli otomobiller tam anlamıyla şov yapıyor. Türkiye’nin üretici ve pazar kimliğiyle giderek ağırlığını artırdığı fuarda sergilenen yeni otomobiller arasında şu modeller öne çıkıyor: Alfa Romeo Giuletta, BMW 5 Serisi, BMW 3 Serisi Coupe ve Cabrio, makyajlanmış BMW X5, Audi A1 ve Audi A8, Opel Meriva ve Opel Ampera, Çinli üretici BYD’nin elektrikli otomobili, Citroen’in DS3, Daihatsu Copen Pearl, Dacia Duster, üçüncü nesil Ford Focus Hathback ve yenilenmiş S Max ile Galaxy, Honda CR- Z, Hyundai ix35, Infiniti M serisi, Jaguar XJ, Kia Sportage ve Sorento, Maserati Gran Cabrio, Mazda 5, Mini Countryman, Mercedes E Serisi Cabriolet, Mitsubishi ASX, Nissan Juke, Leaf ve yeni Micra, yeni Porsche Cayenne, Peugeot RCZ, Renault Twingo Gordini, Renault Wind, Megane Coupe Cabriolet, Seat IBIZA ST, Suzuki Kizashi, Subaru Hybrid Tourer Concept, Tata Aria, Volkswagen Touareg ve Amarok ve Volvo S60.

Çevre dostları ön planda

Bu yılki fuarda daha fazla çevre dostu araçlar ve elektrikli otomobiller dikkati çekiyor. Fransız otomobil markaları Citroen, Peugeot ve Renault, Avrupa’da elektrikli otomobil üretiminde önce olarak kabul ediliyor. Renault, seri üretim konusunda ise bu markaların lokomotifi durumunda. Üstelik Fluence modeliyle bu markanın etkinliğinde Bursa’daki Oyak Renault fabrikasının büyük önemi var.

Türkiye’nin etkinliği artıyor

Türkiye son yıllarda Avrupa’nın en büyük üreticilerinden biri haline geldi. Türkiye’de üretim yapan küresel markalardan Renault bu yılki fuarda yeni ve çok iddialı modeli Fluence’ın elektrikli versiyonunu fuarın en çok ilgi gören araçlarından biri oldu. Avrupa pazarlarında büyük ilgi uyandıran Fluence’ın yanı sıra İtalyan otomotiv devi Fiat’ın Türkiye’de Tofaş ortaklığıyla ürettiği yeni Doblo gerek tasarım gerekse kapasitesiyle Cenevre’nin yıldızları arasında. Bununla birlikte son dönemde dünyanın en çok konuşulan markası haline gelen Toyota’nın Türkiye’de ürettiği yenilenmiş Auris modeli de görücüye çıkıyor. Toyota yönetimi geçen hafta Barcelona’da yaptığı açıklamada, Toyota Coralla Sedan’ın da Adapazarı’nda üretileceğini açıklamıştı.

Dacia’dan 30 bin liraya cip

İlk kez Cenevre Fuarı’nda sergilenen Dacia Duster, Türkiye’de 29 bin 990 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

Dacia, Cenevre Otomobil Fuarı’nda ürün gamının 6’ncı modeli arazi aracı Dacia Duster’ı ilk kez sergiledi. ‘4x4 modeller pahalıdır’ inancını kırmayı hedefleyen Duster’in 4x2 versiyonu Türkiye’de 29 bin 990, 4x4’ü 35 bin 900 liradan başlayan fiyatlarla, Avrupa’da ise 4x2 versiyonu 11 bin 900, 4x4 versiyonu 13 bin 900 euro’dan başlayan fiyatlarla sunulacak. Romanya’da üretilen Duster Türkiye’de 1.6 16V 110 beygir benzinli ve 1.5 dCİ 85 bg ile 110 beygir dizel motor seçenekleriyle sunulacak.

Hem şehirde hem arazide

Logan ve Sandero’da olduğu gibi Duster da dünyanın farklı bölgelerinde Renault veya Dacia markaları altında üretilip ticarileştirilecek. Dacia Duster, 4.31 metre uzunluğa ve 1.82 metre genişliğe sahip. Renault Megane büyüklüğünde kompakt boyutlu Duster, off-road (arazi) kullanımda olduğu gibi şehir ortamında da aynı rahatlıkla kullanım sağlıyor. Ducia Duster geniş çamurlukları, krom kaplamalı radyatör kafesi, büyük tavan barları, koruyucu tamponu ile gerçek bir 4X4 olarak tasarlandı.

Audi A1 ve A8 ilk kez görücüye çıkıyor

Almanya’nın önde gelen lüks otomobil üreticilerinden Audi, küçük sınıfta Mini’ye rakip olabilecek A1 modelini sergiliyor. Diğer taraftan büyük otomobiller kategorisinin sembollerinden olan yeni Audi A8 de ilk kez burada gösteriliyor.

Ford Focus

Türkiye’de çok sevilen Focus’un yeni modeli Cenevre’de gösterildi. Yeni Focus çok iddialı olduğu sürüş dinamiklerini daha da ileriye taşıyor. Ayrıca aracın tasarımı rakiplerinden oldukça farklı.

Opel

Alman üretici son yıllarda yeni Insignia, Corsa ve Astra modeliyle büyük çıkış yaptı. Fuarda Opel’in dünyadaki ilk seri elektrikli otomobil olarak lanse ettiği Ampera’nın yanı sıra, sıra dışı özellikteki Meriva modeli de görücüye çıkıyor.

Fiat Doblo

İtalyan üreticinin en önemli modellerinden biri olan ve Türkiye’de üretilen yeni Doblo ilk kez bu fuarda görücüye çıkıyor. Doblo’nun ticari hayata getirdiği büyük yenilik olarak kabul edilen doğalgazlı modeli yüzde 30 daha güçlü olmasına karşın daha az karbon emisyonu üretiyor. Yani çevreyi daha az kirletiyor.

Volkswagen

Volkswagen son dönemde Golf, Polo, Scirocco, Tiguan gibi modellerle rekabette hayli öne geçti. Volkswagen’in fuarda Touareg’in yeni modelini sergiledi. Yeni Touareg, zengin donanım listesiyle bu yılın ortalarından itibaren Türkiye’ye gelecek.

Renault Megane Coupe Cabriolet

Yeni Megane Coupe Cabriolet, Twingo Gordini ve E33 kodlu Wind isimli araçlar fuarın dikkat çekici modelleri arasında. Ayrıca Türkiye’de üretilen ilk elektrikli otomobil Renault Fluence ZE (Zero Emission) fuarın önemli otomobillerinden biri durumunda.

Toyota Japon markası

Toyota Türkiye’de ürettiği Auris modelinin yenilenmiş versiyonunu ve hibrid modelini Cenevre’de tanıtıyor. Fuarda ayrıca Toyota’nın sevilen arazi aracı RAV4’ün yeni versiyonu da var.

Alfa Romeo

İtalyan Fiat Grubu’nun prestijli markası Alfa Romeo bir dönemin efsane otomobili Giuletta’nın yenilenmiş versiyonunu gösteriyor. Otomobil bu yıl içinde Türkiye’ye de gelecek.

5

Sıradaki haber yükleniyor...
holder