Derya Özel Geleceği kodluyorlar
HABERİ PAYLAŞ

Geleceği kodluyorlar

Haberin Devamı

Fatma 9 yaşında babasını çok ufakken kaybetmiş Suriyeli bir çocuk. Şanlıurfa’da mendil satarak ailesine destek oluyor, gücü yettiğince. Ondan mendil aldığımda yüzündeki gülümseme paha biçilmezdi. Bir yandan da okula gitmeye çalışıyor. O gün orada, onun gibi çocuklara yardım etmek için gelen ağabey ve ablalardan haberi yoktu.

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında, İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin’de yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara yönelik düzenlenen eğitimlerin ardından, şimdi de Şanlıurfa’da Suriyeli çocuklara kodlama eğitimi verilmeye başlandı. ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle Suriyeli çocuklara dijital geleceğin kapıları açılırken, bu çocukların sosyal hayata da entegre olması sağlanacak.

‘Yarını Kodlayanlar’ projesi kapsamında bugüne kadar İstanbul, Samsun, İzmir, Kayseri ve Mardin olmak üzere toplam 5 ilde 1.330 çocuğa kodlama eğitimi verilmiş. Projenin ikinci etabında Şanlıurfa’da GAP İdaresi’ne ait Çok Amaçlı Toplum Merkezleri’nde (ÇATOM) gerçekleştirilecek eğitimlerle 4 ayda 250 Suriyeli çocuğa ulaşılması hedefleniyor.

Geleceğin ortak dili olacak gibi görünen kodlama, umarım müfredata girerek zorunlu derslerden biri haline getirilir. ‘Kodlama eğitimi nedir?’ diye sorarsanız; basitçe bilgisayar programcılığı diyebiliriz.

PİŞİK NEDEN OLUR?

Yenidoğanlarda sıklıkla görülen pişikten korkmanıza gerek yok. Neden olduğunu ve ne yapılması gerektiğini bilin yeter.

Sürtünme: Deri kıvrımlarının birbirine sürtünmesi, cildin çocuk bezine sürtünmesi, cilt yüzeyinde bozulmalara neden olarak pişiğin başlaması için zemin oluşturur.

Nem: Emici ve jel oluşturucu özelliğe sahip çocuk bezleri her geçen gün daha da kaliteli hale getirilerek üretilse de bez bölgesindeki nem ortadan kaldırılamaz. Sürtünme nedeniyle oluşan hasarla, nemin de eklenmesiyle cildin bariyer görevi bozulur ve pişik oluşumu kolaylaşır.

Yetersiz cilt bakımı: Hijyen kurallarına uyulmaması, uygun olmayan sıvı sabunlar, bakım kremleri, pudra, alt bezinin sık değiştirilmemesi.

Mikroorganizmalar: Bakteri ve mantarlar, zedelenmiş deride çok kolay üreme gösterirler.

İdrar ve dışkı: Zedelenmiş deride, idrardan oluşan amonyak ve dışkıda bulunan sindirim enzimleri önemli pişik nedenidir.

Alerjik cilt yapısı: Atopi, bez bölgesindeki hasar ve hassasiyeti arttırır. İshal: Sık ve sıvı kıvamda yapılan kaka daha fazla sindirim enzimi içerdiği için pişik nedenidir.

Antibiyotikler: Herhangi bir enfeksiyon nedeniyle kullanılan antibiyotikler pişiği kolaylaştırır.

NE YAPMAK GEREKİR?

● Alt temizliğinde ıslak mendil ve sabun kullanılmamalı.

● Bez bölgesinin temizliği, su ve E vitamini ve bitki özleri içeren organik bebe yağları ile yapılmalı.

● Bez bölgesi her zaman kuru olmalı.

● Alt bezi, bebeğin kilosuna uygun olmalı.

● Her bez değişiminden sonra vazelin, çinko oksit içeren koruyucu ve yumuşatıcı kremler kullanılmalı.

● Şiddetli pişik varsa, doktora danışılarak 5 gün süreyle orta etkili steroidli krem kullanılabilir.

● Pişik 3 günden fazla sürerse hasarlı alanda mantar başlayacağından mantar kremleri kullanılabilir.

● Dirençli pişiklerde antibiyotikli kremler önerilebilir

ETKİNLİK KUŞU

İstanbul


Kırmızı burnunu kaybeden bir Palyaço, kayıp burnunu aramaya koyulur ve kendini tiyatro sahnesinin tam ortasında seyircilerin önünde bulur. Canlı müziğin ve özel kuklaların eşlik ettiği Kırmızı Burnun Yolculuğu adlı oyuna 14. Direklerarası Seyirci Ödülleri çocuk oyunları dalında “En İyi Yapım Ödülü” verilmiştir. Katılım için İstanbul Oyuncak Müzesi’ni arayıp rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. İstanbul Oyuncak Müzesi Tel: (0216) 359 45 50-51.

Ankara

Exupery’nin kaleme aldığı Küçük Prens, bu tiyatronun yönetmeninden oyuncularına bir sahne yapıtına dönüştürülmüş, dahası öyküyü kukla ile anlatmayı seçmişlerdir. Küçük Prens’in kukla gösterisiyle anlatıldığı oyun Tiyatro Tempo’da izleyicisini bekliyor. Detaylı bilgi için; Gazi Mustafa Kemal Blv. NO: 118 Çankaya-Ankara Tel: (0312) 232 32 92.

İzmir

Kuşadası Belediye Tiyatrosu’nun hazırladığı ‘Küçük Sakar Cadı’ adlı çocuk oyunu çocuklarınızın yaratıcı dünyasına ve estetik algısına hitap eden müzikli danslı bir çocuk oyunu. 28 Şubat 2017’de 12:00 ve 15:00 saatlerinde Urla Toprak Sahne Tiyatrosu’nda minik izleyicileriyle buluşacak. Detaylı bilgi için; Hacı İsa 75. Yıl Cumhuriyet Caddesi No:5 Urla İzmir. Tel: (0232) 754 19 88.

TAVSİYE EDİYORUM

Bugün biraz ikiz annelerine torpil geçeceğim. Gerçi bu kitap iki kardeşin paylaşmanın güzelliğini keşfettiği bir kitap olduğu için, her annenin çocuğuna okutması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Redhouse Kidz tarafından yayımlanan Sidney ve Stella Hiçbir Şeyi Paylaşamıyor, başka bir Ay bulmak için arayışa çıkan ikizlerin sonunda nasıl ekip olmayı öğrendiklerini anlatan, paylaşmak üzerine bir öykü. Paylaşmanın güzelliğini keyifli ve sıcacık bir öyküyle anlatan kitap, aynı zamanda kardeşliğin, dayanışmanın, birlikte sorunlara çözüm üretmenin değerini de vurguluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder