Tamer Heper Geçersiz olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Geçersiz olabilir

Haberin Devamı

2009 yılından kalan banka borcum için emekli maaşımdan kesinti yapıldı. Ne yapmalıyım? ● M.Y.

Birden bire ne oldu anlamıyorum. Bankaların emekli maaşına haciz koymaları konusu karşıma pek ender gelirdi. Şimdi hemen her gün bu soru ile karşılaşıyorum. Bir yandan da biliyorum ki benim “Emekli maaşına haciz tatbik edilmez” uyarım bu soruların sorulmasına neden oluyor.

Evet, haczedilemeyen şeyler arasında emekli maaşları var. Ancak banka ile yapılan işlemler sırasında imzalanan belgelerde emekli maaşına haciz yapılabileceği izni verilmiş olabilir. Bu halde emekli maaşına banka tarafından haciz tatbik edilir. Bu belgeler bankalarda matbu olarak hazır bulundurulmakta, örneğin kredi kullanacak kimseye imzalattırılıyor. Ancak bu konuda da bir açıklama yapma ihtiyacı duyuyorum.

ÖNCEDEN HAZIRLANAMAZ

Tüketici mevzuatına göre; tüketici ile karşılıklı imzalanacak sözleşmeler önceden hazırlanmış format halinde olamaz. Her hukuki işlem için bir sözleşme yapılır. Bu sözleşme karşılıklı yapılır, hükümleri tartışılır. Yani tüketicinin hakimiyeti dışında olamaz. Bu şartlara uyulmadan yapılan sözleşme geçersizdir. Böyle bir sözleşmede emekli maaşına haciz izni var ise bu durumda geçersiz olur. Bu tür sözleşmelerle ilgili davalara da tüketici mahkemeleri bakar.

Anlaşıldığı gibi olay hukukidir ve öncelikle icra müdürünün incelemesine tabidir. Sözleşmede emekli maaşına haciz iznini görmediği hallerde haciz kararı vermeyecektir. Sözleşmede hacizin kabul edildiğine dair maddeyi gördüğü hallerde de sözleşmenin tüketici mevzuatı yönünden geçerli olup olmadığını yani tartışılarak hazırlanıp hazırlanmadığını inceleme imkanı yoktur. Bu husus artık mahkeme konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder