Prof. Dr. Derin Kösebay Gebelikten önce tedavi edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikten önce tedavi edilmeli

Myomlar gebelikte büyür. Bu yüzden rahmin iç tabakasına baskı yapıyor, şeklini bozuyorsa gebelikten önce tedavi edilmelidir. Çünkü gebeliğin oluşmasını ve devamını etkileyerek düşük ya da erken doğuma neden olabilir

Adet görmüyorum

22 yaşındayım ve 4-5 senedir adet düzensizliğim var. Doktor doğum kontrol hapı veriyor. Hapı bırakınca adet görmüyorum. Hap kullanmak istemiyorum. Bu hapların yan etkisi olarak kilo alıyorum. Yan etkilerini nasıl azaltabilirim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları mutlaka kilo yapar diye bir kural yok. İçindeki hormon miktarı değişik olan birçok ilaç var. Doktorunuza danışırsanız belki ilacınızı değiştirerek sizi rahatlatabilir. Bu ilaçların uzun süre kullanılması tansiyon üzerinde bazen oynamalara neden olabiliyor. Belirli aralarla karaciğer fonksiyon testlerinin kontrolünde de yarar var. Bu ilaçların pıhtılaşma faktörleri üzerine etkileri olabiliyor. Kontrol altında kullanıldığında doktorunuz size gerekli uyarıları yaparak ilacı güvenle kullanmanızı sağlıyacaktır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Anne olmamı engeller mi?

28 yaşındayım, adet dışı kanamalar için doktora gittim. 3 santim büyüklüğünde myom varmış. Almak istiyor ama ben endişeliyim. Çocuğum yok, ileride anne olmak istersem bu sorun yaratır mı? Hamile kalabilir miyim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, çocuk isteyen kadında rahmin dışına doğru büyümüş 3 santimlik bir myomda ameliyatın gerekli olduğunu sanmıyorum. Ama 8-10 santim büyüklüğünde bir myom da herhalde ameliyat edilmeli. Myom rahmin iç tabakası üzerine baskı yapıyor, rahmin şeklini bozuyorsa gebelikten önce tedavi edilmelidir. Çünkü gebeliğin oluşmasını etkileyebileceği gibi gebeliğin devamını da etkileyerek sonuçta düşük erken doğum olmasına da neden olabilir. Gebelikte myomlar büyür. Bu nedenle karar verirken bu noktalara dikkat etmek gerekir. Myom ameliyatları gebeliğin oluşmasında ve gebeliğin devamında bazı sorunların çıkmasına neden olabilirse de gerektiğinde ameliyat olmak en akıllıca ve emniyetli yoldur.

Çocuğum olmaz mı?

18 yaşında kızım. Adet göreli 4 yıl oluyor ama hâlâ düzene girmedi. Ne olur bana yardım edin. Benim çocuğum olmayacak mı?

Haberin Devamı

CEVAP Sevgili okuyucumuz, pek çok genç hanımda olduğu gibi sizde de adetler düzensiz. Mutlaka hormonlarınızın incelenmesi lazım. Ultrasonla muayene edilerek rahim ve yumurtalıklarda bir sorun olup olmadığına bakılması lazım. Hormonlar derken yalnız yumurtalıkla ilgili olanları değil, gerektiği durumlarda tiroid, böbrek üstü bezinin ve pankreas bezinin (İnsülin hormonu ile ilgili olarak) araştırılması gerekli. Bu konuda deneyimli bir merkeze müracaat etmenizi tavsiye ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder