Yaşam Gebelik döneminde stres ve eş desteği

Gebelik döneminde stres ve eş desteği

Paylaş
Gebelik döneminde stres ve eş desteği

Dokuz aylık süreç boyunca anne adayı her zamankinden daha çok desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bunlardan en önemlisi ise eş desteğidir

Belki ilk belki de ikinci çocuğunuza gebe olabilirsiniz. Fakat her gebelik aynı geçmeyebilir. Bu gebelik döneminde strese girebilir ve gereksiz kuruntulara da kapılabilirsiniz. Bu süreçte endişelenmemek ve strese girmemek önemlidir. Stres hem anne adayını hem bebeğini hem de evliliği olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu süreçte anne adayı önce eşinden ve yakınlarından ardından da bir uzmandan yardım almalıdır.

Anne adayı hamilelik dönemi içerisinde büyük bir değişim geçirir. Bir yandan çocuğu olacağından dolayı güzel hisler yaşarken diğer yandan ise olumsuzluk hissedebilir. Tüm bunların nedeni ise değişen hormonlar, bazı çevresel faktörler ve kişilik yapısıdır. Ancak dokuz aylık süreç boyunca anne adayı her zamankinden daha çok desteğe ihtiyaç duymaktadır. Bunlardan en önemlisi ise eş desteğidir.

Bebek sahibi olmak fikri hemen hemen her kadını çok mutlu eder. Ancak bazı durumlarda kendini hazır hissetmeme durumu endişeye ve strese girilmesine neden olabilir. Burada en önemli nokta da eşlerin anne ve baba olmaya birlikte karar vermeleridir.

Eşlerin gebelikte ve gebelikten sonra birbirlerine olan desteği hiç eksilmemelidir. Çünkü anne adayı bu süreçte ve sonrasında eş desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duymaktadır.

Anne adayının “Bu beden benim mi?” düşüncesi


Hamilelik dönemindeki kaygı yalnızca bebek ile ilgili değildir. Hamileliğin vücutta yaratmış olduğu değişim ile de ilgilidir.
Değişen yeni vücuduna uyum sağlamaya çalışan anne adayı güçlük çekebilir. Bu durumda hem bir bebeğe sahip olmak hem de vücudunun eskisi gibi olmayacağını kabul etmek için kendisini stres altına sokmaktadır. Elde oluşan şişmeler, mide bulantıları, alınan kilolar ve büyüyen karın gibi vücutta yaşanan değişimler anne adayının moralinin bozulmasına, ağlama nöbetlerine ve sinirli bir ruh haline girmesine neden olabilir. Çalışan ve ailede çatışmalar yaşayan anne adaylarında ise depresyon ve anksiyeteye en sık rastlanılan rahatsızlıklardır. Bebeği sağlıklı beslemek için yeterli beslenmesi gerektiği ve buna bağlı oluşan kiloyu da kabul edebilmesi ise büyük bir önem taşımaktadır. Bu durumda doktorun önermiş olduğu yürüyüş ve yüzme gibi aktiviteler ile uğraşabilir ve kendini eve kapatmak yerine stres düzeyini azaltabilir.


BAKMANIZDA FAYDA VAR: GEBELİK PSİKOLOJİSİ HAKKINDA HER ŞEY

Haberin Devamı