Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalmayı zorlaştırabiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmayı zorlaştırabiliyor

Haberin Devamı

Tiroid bezinden kaynaklanan sorunlar adet düzensizliğine neden oluyor, yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Gebe kalırken sıkıntı yaratabiliyor. En iyisi doktora gidip kontrolde kalmak.

Tiroid yüzünden mi?

32 yaşındayım, 2 yıldır tiroidim var, gebe kalamıyorum. Tiroid bezi gebelikte ne kadar etkili? Yavaş ya da hızlı çalışması yumurtlamada sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tiroid bezi sorunları adet düzensizliklerine sebep olarak yumurtlama üzerine olumsuz etki yapar. Az çalışması halinde adetlerde gecikme, çok çalışırsa sık adet görme karşımıza çıkar. Adetin düzensiz olması da yumurtlamada sorun olduğunun en önemli bulgusudur. Ayrıca gebe kalsanız da tiroid bezi hastalıkları sorun çıkarır. Gebeliğin erken döneminde düşük, ileriki döneminde ise bebeğin zekasında gerilik gibi ciddi sorunlar doğurabilir. Tiroid sorunu geçmesine rağmen gebe kalamamışsanız o zaman uzmana başvurun. 2 yıldır niçin gebe kalamadığınızı araştırtın.

Adetlerim ağrılı geçiyor

24 yaşında kızım. Adetlerim çok ağrılı geçiyor. Kadın doğum uzmanına gittim yapılan test ve ultrasonda bir şey çıkmadı. Bu durum ileride anne olmamı etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, çikolata kistleri çok ağrılı adet görmenize neden olur. Ama doktora gittiğinizi ve sorun saptanmadığını ifade ettiğiniz için çikolata kisti elendi. Bazen yumurtlamaları çok etkili olan kadınlarda adet sancıları yoğun olur. Bu durum hayat konforunuzu etkiliyorsa, o zaman doktora danışarak bunu kontrol altına alabilecek bazı ilaçlara başlayabilirsiniz.

Canım yanıyor

29 yaşındayım. Adet dönemlerimde sancım oluyor. Artık ilaç kullanmaktan sıkıldım. İlişkide canım yanıyor ve isteksizim. Nasıl kurtulacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ağrılarınızın sebebinin bulunması için bir uzmana başvurun. İlişkide acı yaşamanız kendinizi çok sıkmaktan olabileceği gibi, vajinal bölgede enfeksiyondan da kaynaklanabilir. Böyleyse enfeksiyonun ilaçlarla giderilmesi sonucu rahat bir cinsel hayatınız olabilir. Adetlerdeki sancı ve ilişkideki sancı bazen endometriozis dediğimiz (çikolata kistleri) hastalığa bağlı olabilir. Bunun için de kadın doğum uzmanına başvurun. Ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınıza bakılmalı. Teşhisin bu olması durumunda verilecek bazı ilaçlarla endometriozis ilerlemeden kontrol altına alınabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder