Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalmayı engellemiyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmayı engellemiyor

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapları kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyor. Ama bu hapları almadan önce doktora gidin. İlaçların kadının hamile kalmasını engellediği doğru değil, bıraktıktan birkaç ay sonra hamile kalabilirsiniz...

2 kez düşük yaptım

31 yaşındayım, anne olmak istiyorum. 2 kez düşük yaptım. Doktorun söylediğine göre yumurtalıklarım çalışmıyormuş, neden?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınız çalışmıyor olsaydı sizde düşük değil, hamile kalamamanız söz konusu olurdu. Kaldı ki 2 kez gebe kalabilmişsiniz. Erken dönemde gebelik kayıplarının yüzde 60’ı genetik bozukluklardan kaynaklandığı için öncelikle sizin ve eşinizin genetik testleri yapılmalı. Sonrasında sizde kanama ve pıhtılaşma ile ilgili bir bozukluk var mı ona bakılmalı. Son olarak da rahim filmi çekilerek acaba rahminizde doğuştan gelen yapısal bir bozukluk ya da tüplerinizde sıkıntı var mı araştırılmalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda eğer bir sorun tespit edilebilirse bu soruna yönelik tedavi uygulanarak bir daha düşük yaşama ihtimaliniz minimale indirilmeye çalışılır.

Adetim yaklaştıkça...

Adetim yaklaştıkça çok sinirli oluyorum. Eşimle bu yüzden sık sık kavga ediyoruz. Bunun sebebi hormonal midir?

CEVAP

Değerli okuyucum, adet yaklaştıkça ortaya çıkan duygu durum değişikliklerine premenstrual sendrom demekteyiz. Kadınların bu dönemde normalden daha fazla hassaslaşması veya duygusal olarak daha durgun olmaları normal kabul edilmektedir. Ama hayatınızı zorlaştıracak kadar gerginlik, başkalarına devamlı patlayacak kadar mutsuzluk, ümitsizlik ve ağlama nöbetleri eşlik ediyorsa o zaman mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririm. Yaşam şeklinizde bazı değişikliklerle, bazı ilaç ve gerekirse psikoterapiyle bu durum kontrol altına alınabilecektir.

Haplar engeller mi?

30 yaşındayım, 6 yıllık evliyim. 4 yaşında çocuğum var. Doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Ama yeniden çocuk sahibi olmak istersem bu haplar hamile kalmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Ama uzman gözetiminde kullanılmalıdır. Başlamadan jinekolojik muayene olmalısınız. Her şey uygunsa bile 1-1.5 yıllık periyodlarda kullanıp birkaç ay ara verip sonra devam etmenizi ve toplam 10 yıldan daha uzun kullanmamanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder