Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalmadan önce doktora gidin...
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmadan önce doktora gidin...

Haberin Devamı

Gebe kalmak isteyen kadının kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması gerekiyor. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık ve kızamıkçık testleri, guatr hormon düzeyleri de ölçülmeli ki hamilelik en sağlıklı şekilde başlasın...

İlişkide sorun yaşar mıyım?

Bende rahim sarkması varmış, gebe kalabilir miyim? Ameliyat olsam ilişkide sorun yaşar mıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle rahim sarkması ileri yaşlarda menopoz ile daha belirgin hale geldiğinden sizinki erken aşamadadır. İleri evre olmadığı sürece gebe kalmanızda sorun olmaz. Erken doğum riski nedeniyle yakın takip edilmeniz gerekebilir. Ameliyatı da doğumdan sonra yaptırın. Çünkü normal doğumda ıkınmalara bağlı olarak maalesef rahimde daha fazla sarkma meydana gelir.

Bebek yokmuş

9 gündür adet görmüyorum, kan testi yaptırdım “Bebek yok” dedi. Doktor “Hormonlara baktırdım normal” dedi. 9 gün oldu, adet görmedim. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, size önerim öncelikle jinekolojik muayene olarak ultrason yaptırmanız ve yumurtalıklarınızda herhangi bir kistik yapı var mı, yok mu baktırmanızdır. Kist yoksa ve hormonlarınız normalse, endişelenecek bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bu ay geçirmiş olduğunuz herhangi bir hastalık, kullandığınız bir ilaç veya aşırı stres adet döngünüzde kaymaya neden olmuş olabilir. Her ay tekrar etmesi durumunda sizi muayene etmek gerekir.

Çok zorluk çekiyorum

2 yıldır menopozdayım. Sürekli ateş basıyor, terliyorum. İçimde de hep sıkıntı var. Ayrıca hazımsızlık çekiyorum. Doktorun verdiği ilaçları kullandım, bıraktım. Ama ilaç kullanırken de şikayetler vardı. Yardım edin.

CEVAP

Değerli okuyucum, yaşınızı belirtmemişsiniz ama 45 yaşın altındaysanız bu süreyi daha rahat atlatabilmek adına kısa dönem hormon kullanın. Ama 45 yaş üstündeyseniz bu süreçte bazı antidepresanlar, bitkisel ilaçlar, diyet ve spor yeterli olur. Mide şikayetleriniz için gastroenteroloji uzmanına başvurun. Ayrıca liften ağırlıklı diyetle beslenmeniz de faydalı olacaktır.

Doktora gideyim mi?

29 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Evliliğimin ilk yıllarında anne olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP

Değerli okuyucum, gebelik planlayan tüm kadınlara önerimiz mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurarak jinekolojik muayene olması, vajinal smear aldırmasıdır. Ayrıca tam kan sayımı, sarılık testleri, kızamıkçık testleri, guatr hormon düzeylerinin ölçümü de yapılması uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder