Prof. Dr. Derin Kösebay Gebe kalınca sorun azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalınca sorun azalıyor

Haberin Devamı

Yumurtlamanın gerçekleşmediği polikistik over hastalığında tüy artışı görülüyor. Kadının adetleri düzensiz oluyor, vücutta yağ oranı artıyor. Bu hastalar tedavi sonucu gebe kaldıklarında sorunları azalmaya başlıyor

Rahim ağzı kanseri olabilir miyim?

22 yaşında kızım ve bakireyim. Vajinamdan sürekli akıntı geliyor. Koyu kahve, bazen kan şeklinde uzuyor. Kimi zaman kasıklarımda şiddetli ağrılar çekiyorum. İltihap olabilir diye düşünüyorum. Neden böyle bir akıntı geliyor? Acaba rahim kanseri olabilir miyim? Bir de sigara kullanıyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. CEVAP Okuyucumuz en kötü ihtimali ilk önce soruyor; “Rahim kanseri olabilir miyim?” Hemen şunu söylemeliyim ki hiç cinsel ilişkide bulunmayan bakire birinde rahim kanserinin görülmesi çok çok nadirdir (Ben yıllardır kanserle uğraşıyorum bugüne kadar böyle bir vaka görmedim). Akıntıların sebebine gelince; pek çok neden olabilir. Sanırım sizdeki neden geçirdiğiniz enfeksiyonlar. Tabii bunu test etmek ve ona göre tedavi etmek gerekir. Sigara konusu ise şöyle: Bildiğiniz gibi sigara birçok hastalığa neden oluyor (Akciğer kanseri, damar bozuklukları gibi). Son yıllarda sigaranın rahim ağzı kanseri oluşmasında da rol oynadığı belirlendi. O halde önce doktorunuza başvuracaksınız. O sizin tedavinizi yapacak, siz de sigarayı bırakacaksınız. (Bu konuda benim şöyle bir gözlemim var. Sigara içene içme demek kadar saçma gelen bir şey yok. Sigara içmeyen için de sigara içmek kadar. )

[[HAFTAYA]]

Yüzümde ve çenemde aşırı tüylenme oldu

24 yaşındayım. 5 yıl önce aşırı tüylenme nedeniyle jinekoloğa gittim. Polikistik over’im. 7 ay doğum kontrol hapı kullandım. Ama bir türlü hastalık geçmedi. Başka ilaçlar da verdiler. Tedavi bittiğinde ultrason çektirdim, doktor kistlerin yok olduğunu ve ilaç kullanmama gerek olmadığını söyledi. Ancak bu ilaçlar tüylerimi azaltmadı, çoğalttı. Bu rahatsızlığımdan nasıl kurtulabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over yumurtalıktan salgılanan hormonların yanında diğer hormonların da salgılanması veya metabolize edilmesinde bozukluklar olabilen karmaşık bir hastalık. Tüm problemleri çözecek tek bir ilaç maalesef yok. Genel olarak yumurtalıkların fonksiyon bozukluğu öne çıkıyor. Yumurtlama olmuyor. Bunun yanında yumurtalıklarda erkeklik hormonu ve benzer etki yapan maddeler çıkıyor ve bunlar tüylerde artışa neden oluyor. İnsülin hormon metabolizmasında da yer yer bozuklumlar çıkması ile vücutta yağ oranında artış ve yağların bel ve kalçada toplanması gibi değişiklikler ortaya çıkıyor. Adetler gecikerek olmaya başlıyor. (2-3 ayda bir hatta daha da geç olabiliyor.) Tedavide amaç insülin direncini kırmak ve kesin kilo almamak, ciddi diyet yapmak. Yumurtalıkların çalışmasını bir ölçüde kontrol altına alarak düzgün adet görmeyi sağlamak ve erkeklik hormonu tipindeki maddelerin çıkışını önlemek. Bu şekilde de erkek tipi tüylenme azalıyor. Bu hastalar gebe kaldıkları zaman (Gebelik için tedavi edilmeleri de zaman zaman gerekebiliyor) şikayetlerin büyük ölçüde geçtiğini görüyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder