Prof. Dr. Derin Kösebay Gebe kalınabilir dikkatli olun
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalınabilir dikkatli olun

Haberin Devamı

Menopoz yaklaştıkça yumurtlama durur, adet görme sonlanır. Adet kanamaları durmuş bir kadında da zaman zaman gebelik görülebiliyor. Bu yüzden dikkatli olunmalı, kadın menopoza girip girmediğini hekimine danışıp öğrenmeli...

Karım hamile kalır mı?


Eşim 44 yaşında. Adet süreleri 1.5-2 aya uzamaya başladı. Ortalama haftada 4 kez ilişkiye giriyoruz. Ben artık menopoz döneminin yaklaştığını korunmanın gerekli olmadığını düşünüyorum. O aksini iddia ediyor. Bu şartlarda bizim için hamile kalma riski halen mevcut mu?

CEVAP


Sevgili okuyucumuz, menopoz yaklaştıkça yumurtlamanın durduğunu ve yumurtalıktan estrojen hormonu yanında çıkması gereken progesteron hormonunun çıkmadığını görüyoruz. Bu durum yani yumurtlamanın durması çoğu kere bıçakla kesilmiş gibi aniden olmaz. Yumurtlama daha seyrek olmaya başlar ve zamanla tamamen durur. Adet kanamalarının olmaması her zaman menopozun olduğunu göstermez. Menopozun değerlendirmesini yaparken FSH, LH, E2 gibi hormonların değerlerine bakarız. FSH ve LH yükselmiş ve E2 azalmışsa artık yumurtalıkların fonksiyonlarında bir yavaşlama, yumurtlama dediğimiz olayın da durduğunu söyleyebiliriz. Başka bir deyişle böyle bir kadının normal yoldan gebe kalması hemen hemen mümkün değildir diyebiliriz. Ama pratik hayatta zaman zaman adetleri durmuş yani menopoza girdiğini söyleyen birinde gebeliğin olduğunu görebiliyoruz. O halde eşinize hak vermek gerekiyor. Bir doktor kontrolünden geçip hormonal değerlendirme yapılmadan gebelik konusunda kesin konuşmamak gerek.

[[HAFTAYA]]

Kızım adet geciktirici kullanabilir mi?

14 yaşında kızım var, adet görüyor. Tatilde denize giremeyeceği için üzülüyor. Acaba adet geciktirici ilaç kullanabilir mi? Kullanması doğru mu?

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, çok sık olmamak üzere adetin gecikmesi için için ilaç kullanılabilir. Yalnız, her zaman söylemeye çalıştığım gibi bu ilacı kendi kendinize kullanmayın. Kızınızı bir doktor görsün ve gerekli göreceği ilacı o yazsın. Bu şekilde güvenli bir şekilde adeti geciktirebilirsiniz.

Biyopsi yapıldı

Annem 51 yaşında ve 2 yıl önce rahminde myom tespit edildi ama bir şey yapılmadı. Son 6 aydır aşırı kanamaları oluyor. Hastanede smear ve endometrium biyopsisi yapıldı. Size sonuçları yazıyorum. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP
Sevgili okuyucumuz, alınan biyopside önemli bir şey yok. Endometrial polip pek çok kadında görülen kötü huylu olmayan bir oluşumdur. İlaç tedavisine rağmen kanamaların kontrol altına alınamaması durumunda ameliyat edilmesi düşünülebilir. Aslında menopozda myomların büyümeleri durur ve küçülmeye başlarlar. Doktorunuz ya kanamaları düzeltecek bir tedavi imkanı bulmalı (Bu konuda elde pek çok imkan var) veya ameliyat ederek annenizin bu problemini sonlandırmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder