Nedim Şener Gazetecilerin ölüm haritası
HABERİ PAYLAŞ

Gazetecilerin ölüm haritası

Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) yıllık genel kurul toplantısı için gazeteci Ferai Tınç ile birlikte 16 saati uçakta toplam 24 saat yolculuktan sonra Karayip Adaları'ndan Trinidad Tobago’ya geldik. 4 yıl hapis yatan Azerbaycanlı meslektaşım Ayanullah Fethulayev ile birlikte “Parmaklıklar Arkasında Gazetecilik” konulu bir panele katıldık.

Toplantının açılışında IPI Direktörü Allisan Mc Kenzie, dünya genelinde basının durumunu anlatan bir rapor sundu. Sözlerine “Büyük endişeli ve üzüntü içindeyim” diye başladı ve dünya genelinde yılbaşından bugüne kadar 72 gazetecinin öldürüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Tabanca, bıçak, bomba…

Öldürülme biçimine bakıldığında ilk sırada tabancayla vurulma ikinci sırada kesici aletle saldırı var. Gazetecileri bombalama ise diğer bir yöntem. Suriye’de bu yıl 20 gazeteci öldürülmüş. ‘Arap Baharı’nın faturası gazetecilere çıkmış görünüyor.

Irak'tan iyi haber…

Kısmi iyileşmeler de var. Libya’da gazeteci ölümleri azalırken, 2003'ten beri her yıl onlarca gazetecinin katledildiği Irak’ta henüz gazeteci öldürülmemiş.
Ama Ortadoğu ve Kuzey Afrika genelinde gazeteciler hala işkence, baskı ve tutuklamaların hedefinde. Bu yıl 22 gazetecinin öldürüldüğü Asya da
gazeteciler için ‘tehlikeli bölge’. Listenin başında da; Endonezya, Filipinler, Bangladeş, Pakistan, Hindistan bulunuyor.Üçüncü ve en ölümcül bölge ise
yılbaşından bu yana 14 gazetecinin öldürüldüğü Latin Amerika. Özellikle uyuşturucu kartellerinin vahşice işlediği cinayetleri anlatırken, IPI Genel Direktörü Mc Kenzie ağladı. Türkiye ise cezaevindeki gazeteci sayısı ile dünya birincisi ve basın özgürlüğü açısından en karanlık bölge.

Avrupa'nın farkı

Peki ya Avrupa? Orada da bir ölüm var: Belçika’da bir gazeteci test sürüşünü izlediği pist kenarında aracın çarpması sonucu ölmüş! Avrupa’da da gazeteci ölüyor ama test sürüşünde. Bizdeki gibi bombalama ya da enseye sıkılan kurşunla değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder