Yaşam Futbolun zarif adamları

Futbolun zarif adamları

Paylaş
Futbolun zarif adamları

Mehmet Yüce, Don Kişot’luk yapmaya devam ediyor! Gerçek futbolseverlerin kütüphanelerine özenle koyacağı bir kitapla daha karşımızda: Ale’l-Itlak Baldırı Çıplak: Hatırât, Makalât, Mülâkât…

Kenan BAŞARAN
kenan.basaran@hurriyet.com.tr


İletişim Yayınları’ndan çıkan kitabın evvela ismindeki bazı ifadeleri sözlük anlamlarıyla açıklamakta fayda var: Ale’l Itlak: Umumiyetle, genel olarak, ne olursa olsun, gastgele… Makalât: Makaleler, söz ve yazılar. Bahisler…

Daha önce “Türkiye Futbol Tarihi” başlığı altında sırasıyla “Osmanlı Melekleri”, “İdmancı Ruhlar” ve “Romantik Yürekler” isimli üç ciltlik bir çalışma yapan Yüce, memleket futbolunu kökenlerinden tutup modern zamanlara kadar taşıyarak, yeni bir kayıt oluşturmuştu.

Yüce, bu kez de futbolumuzun kadim dönemlerine uzanarak, 50 futbolcu portresiyle karşımızda. Bu portrelere konu isimlere aslında sadece ‘futbolcu’ demek haksızlık. ‘Sporcu’ demek, daha yerinde ve şık bir tanım olur. Zira kimisi aynı zamanda boksör, idareci veya gazeteci…

Misal Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen, futbolculuğundan ziyade, yöneticilik marifetiyle öne çıktığını vurguluyor Yüce… “Zira Ali Sami, koşmak, oynamak, bağırıp çağırmaktan hoşlanmaz, zayıf, uzun boylu, çok nâzik ve terbiyeli bir arkadaştı” diye anlatıyor Ruşen Eşref Bey… Kendisi ahım şahım bir futbolcu olmasa da Robensonlar’dan Kürt Celâl’e, Emin Bülend’den Ayı Nikolof’a kadar bir çok futbolcuyu pek şahane anlatmış Ruşen Eşref Bey ve Yüce de bu ‘asist’leri boşa harcamayıp, kitabına gani gani aktarmış.

Kürt Celâl demişken… Yüce, onun adının altına ‘Mübârek Şehidimiz’ ibaresini düşmüş.

En önde cepheye koşan Celâl, Bağdat’ta şehit düşer. O ki Galatasaray’ın, Fenerbahçe’yi 7 kişiyle 7-0 yendiği maçta 4 gol atandır…

Bir başka misal: Futbolcu kökenli Sabri Bey… Esasen boksör olarak büyük bir şöhret yapar. Ama en dikkat çekici noktalardan biri de Oxford ve Cambridge’de öğretmenlik dahi yapmış olması…

Benim gibi 80’lerin çocukları için ‘Selim Sırrı Tarcan’ demek, sadece spor salonu demektir. Çok sonra onun memleket sporunun kilometre taşı isimlerinden olduğunu öğrendim.

Yüce’nin kitabında yer verdiği portresine eşlik eden Cengiz Kahraman koleksiyonuna ait bir fotoğrafı da muhteşemdir. Güce dayalı ‘Alman jimnastiği’nden ziyade sıhhati öne çıkaran ‘İsveç jimnastiği’nin savunucusu olan Tarcan, ‘idman kültürü’nün bu topraklardaki üstadır.

Bay James Edward La Fontaine, Osman Efendi, Fuâd Hüsnü Bey, Bay Horace Armitage, Ahmed Fetgeri Bey, Ahmed Robenson Bey, Yusuf Ziya Bey, Zeki Rıza Bey ve daha niceleri…

Yüce, ulaştığı kaynaklardan elde ettiği mülakat, hatıra ve makalelerden faydalanarak, 50 portre sunuyor. Araya attığı ilave bölümlerle de kitabını daha da zenginleştiren Yüce, spor okurlarına ‘al da at’ kabilinden muhteşem bir pas atıyor…

Asırlık mazileriyle övünen kulüp yöneticileri ve futbolun amiri TFF yöneticilerinden birinin elinde bu kitabı görürsem, gam yemem!

Ale’l-Itlak Baldırı Çıplak
Mehmet Yüce
İletişim Yayınları
480 sayfa


Haberin Devamı