Ekonomi Fosil yakıtlı araçlar kullanımdan kalkacak mı?

Fosil yakıtlı araçlar kullanımdan kalkacak mı?

Paylaş
Fosil yakıtlı araçlar kullanımdan kalkacak mı?

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, fosil yakıt kullanılan araçlar sekiz yıl içerisinde kullanımdan kalkacak ve sürücülerin elektrikli araçlara ya da benzer teknolojilere yatırım yapması gerekecek

Fosil yakıtlı araçların kullanımdan kalkmasının sebebi ise, elektrikli araç teknolojilerinin maliyetinin giderek düşmesiyle birlikte fosil yakıtlara duyulan ihtiyacın düşeceği yönünde yapılan tahminlerden ileri geliyor.


FOSİL YAKITLAR 10 KAT DAHA PAHALI OLACAK


Stanford Üniversitesi’nde görevli ekonomist Tony Seba, yapılan çalışma petrol sektöründe birçok tepkiyi ve geleceğe yönelik kaygıyı da beraberinde getirdi. “Ulaşımı Yeniden Düşünmek 2020-2030” başlıklı yazıda, insanların elektrikli araçları tercih etmeye başlayacağını anlatan araştırmacılar, fosil yakıtlı arabaların elektriklilere oranla 10 kat daha pahalı olacağını belirtiyor. Bunun sebeplerinin arasında ise, yakıtların son birim maliyetine kıyasla elektrikte herhangi bir gider olmaması, elektrikli araçların ömürleri 1 milyon km olurken, fosil yakıtlı araçların 200 bin km ortalamayla hizmet vermesi olarak gösteriliyor.


25 DOLARA KADAR DÜŞECEK


Seba, yaptığı açıklamada, on sene içerisinde tüketicilerin petrol yakıtları bulması giderek zor bir hal alacak ve yedek parça ve mekanik gibi konuları çözmek giderek zorlaşacak. Seba’nın yaptığı son tahminde ise, günümüz araba anlaşmalarının 2024 yılına kadar kaybolacağı ve petrolün varil fiyatının 25 dolara kadar düşeceğini öngörüyor.


FOSİL YAKIT NEDİR?


Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır.Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca,çözülmesi ile oluşur.

Haberin Devamı