Ekonomi Fındıkta yüzler gülüyor

Fındıkta yüzler gülüyor

Paylaş
Fındıkta yüzler gülüyor

Son 2 yıldır düşük seyreden fındık rekoltesinin, bu yıl yüksek olması bekleniyor

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Genel Başkanı Lütfi Bayraktar, fındık rekoltesinin son 2 yıla göre daha yüksek olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bayraktar, hava şartları nedeniyle son 2 yıldır düşük seyreden fındık rekoltesinin bu yıl, 650-700 bin ton civarında olacağını anlattı.

Son yıllara göre yüksek rekoltenin çiftçiyi mutlu ettiğini ifade eden Bayraktar, "Son 2 yıla nazaran daha yüksek bir rekolte bekliyoruz ama rakam tam olarak belli değil. Arkadaşlarımız, ay sonu sayımlara başlayacak. Biz, bu yıl için 650-700 bin ton civarında fındık bekliyoruz. Rekolte bu rakamlar arasında olacak. Bu da geçmiş 2 yıla göre daha yüksek bir rakam" dedi.

Bayraktar, fındık rekoltesinin yağışlardan etkilendiğini, yağışların iyi olması sayesinde fındık rekoltesinin yükseldiğini vurgulayarak, "Bu yıl, hava şartları çok iyiydi. Yağışlar istediğimiz miktara yakındı. Bundan dolayı fındıkta rekolte arttı. Kışın yağışların fazla olması da bunu sağladı. Bu sene bol bol fındık var, bunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Haberin Devamı

-"Fiyatların düşük olacağı endişesi var"-

Bayraktar, 2009 ve 2011 yılları arasında yağışların az olması nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu belirterek, rekoltenin yüksek olmasının fiyatlarda düşüşe neden olabileceğine dikkati çekti.

Fiyat düşüşünü azaltmak için bir takım çalışmalar yapacaklarını ifade eden Bayraktar, Türkiye’de, fiyatların düşük olacağı endişesinin bulunduğunu dile getirerek, "Bu kaygı bizi etkiliyor. Yani ürün az olunca da rahatsızız, çok olunca da rahatsızız. Ürünün olması bir nimettir, hasat iyi olacak demektir. Çiftçimiz de bundan son derece memnun kalacaktır ama fiyat konusunda bir gelişme sağlanması lazım" ifadesini kullandı.

Bayraktar, fiyatların istenilen düzeyde gerçekleşebilmesi için devletin etki göstermesi gerektiğine işaret ederek, bu kapsamda müdahale alımlarının sürmesi gerektiğini anlattı.

2008 yılına kadar 30 yıl boyunca devletin müdahale alımı yaptığını hatırlan Bayraktar, fiyat konusunda devletin müdahalesinin önemli olduğunu, müdahale alımlarından vazgeçilmesinin fiyatları etkilediğini kaydetti.

Bayraktar, devletin 2008’den beri alım yapmadığını anlatarak, "Ama desteğini çok arttırdı. Her yıl bu destekler devam ediyor. Bize göre alım yapması lazım. Belki fındıkla ilgili plan ve program yeniden gözden geçirilir. Bu şekilde piyasa biraz dengeye kavuşabilir" dedi.

Haberin Devamı

Mehmet Özcan - AA