Ferhan Kaya Poroy Filozof çocuklar
HABERİ PAYLAŞ

Filozof çocuklar

Çocuk Kitapçısı kipitap.com güzel bir site. Hem annelere hem çocuklara yönelik çeşitli kitaplar bulmak mümkün. Geçen gün çocukların felsefi sorularına cevap ararken bu sitede buldum kendimi.

Felsefe kitapları seçkisinde. Büyükleri bile korkutan ‘felsefe’ bu kitaplarla çocuklarımıza çocuk oyuncağı geliyor. İşte çocuklara felsefeyi öğreten 10 kitap:

1. Özgür Olan ve Olmayan/Oyuncak arabamın uzaktan kumandasındaki kolu sağa itersem, arabam sağa gider. Bilgisayarımı her akşam saat 10.00’da kapanması için programlarsam, her akşam o saatte kapanır.

Haberin Devamı

Oysa, insanlar ne uzaktan kumandalı ne de programlanabilir. Hiçbir insan tamamen öngörülebilir biçimde davranmaz. Çünkü, insanlar özgürdür.

2. Hayat Nedir?/Her gün uyanırız, yemek yeriz, bir şeylerle uğraşırız, yaşamımızı devam ettirmeye çalışırız. Peki neden? Öğrenmek için, kendimizi eğlendirmek için, çalışmak için, sevmek için, çocuk sahibi olmak için, başkalarına yardım etmek için... Ya da basitçe sağlıklı olduğumuz için.

3. Filozof Çocuk-Çocuklarla Felsefe Konuşmaları/Bu kitap, 8 yaşında bir çocuğun günlük yaşam deneyimlerinden yola çıkarak insan hakları, adalet, özgürlük, mutluluk, iyilik, kötülük, gerçeklik, doğru, yanlış gibi kavramlarla ilgili sorular soruyor ve bu yolla çocukların yargılama yeteneğini geliştirmesine çalışıyor.

4. Çocuklar İçin Felsefe/10 yaş üzerinde olanlara felsefenin harikalar diyarını tanıtıyor. Kitapta yer alan; değerler, bilgi, gerçek ve sorgulayıcı düşünme konulu sorular, Antik Yunan Çağı’ndan günümüze filozofların üzerinde çalıştığı soruları düşünmeye çağırıyor.

Her soru, çocukların felsefi içerikleri ve meseleleri anlaması, sıkılmadan iyi vakit geçirmesi için eğlenceli aktiviteler içeriyor.

5. Savaş ve Barış/Uzun süre savaş ortamında yaşamamış insanlar, birlikte barış içinde yaşamanın doğal olduğuna inanabilirler. Oysa, barışı korumak için, barışın hiç de doğal bir durum olmadığını bilmek ve bunu akıldan çıkarmamak çok önemlidir.

Yoksa, onu her an her yerde yeniden kurmak ve savaşın çıkmasını önlemek için çaba göstermeyi unutabiliriz. Barışı kurmak için en doğru anın, hemen şimdi olduğunu da unutabiliriz.

Haberin Devamı

6. Küçük Prens Üzerine Düşünmek/Saint Exupery’nin ‘Küçük Prens’ öyküsü üzerine, ‘çocuklar için felsefe’ ilkelerine göre hazırlanmış. ‘Mavi Bulut Yayınları’nın yayınladığı Fatih Erdoğan’ın çevirisi temel alındığı için iki kitabın birlikte kullanılması gerekiyor.

7. Mutluluk Nedir?/Mutlu olmak bize yeter mi ya da mutlu olduğumuzu bilmemiz gerekir mi? Belki de mutlu olduğumuzun farkında olmamız, ondan tamamen faydalanabilmemiz ve onu kaçırmamamız içindir. Mutluluk için, mutlu olduğumuzu düşünmek yeterliyse, bu konuda kendimizi ikna etmemiz de gerekir.

8. Doğa ve Kirlilik/İnsan, zekası sayesinde hayatını kolaylaştıran binlerce şey icat etti. Ama bunu yaparken kendini tüm diğer canlılardan üstün hissetmeye başladı.

Doğaya istediği gibi kullanabileceği dev bir depo, her şeyi atabileceği devasa bir çöplük gibi davrandı. Sonunda insan, kendisinin de doğanın parçası olduğunu, yeryüzünü paylaşan, yaşamları birbirine bağlı canlılardan yalnızca biri olduğunu unuttu.

Haberin Devamı

9. Kim Haklı Kim Haksız/Paylaşmakla, haksızlık ortadan kalkar. Elimizdeki tek portakalı kişi sayısı kadar dilimleyip bölüşebiliyorsak bu aynı anda herkesin portakal yiyebileceği anlamına gelir.

Yasa ve kurallar niye var? Ya düzen? Yasalara uygun olan her şey adil midir? Ya yasanın kendi adil değilse? Kim bu devlet? İnsan mı? Hayır ama insanın esenliği için çalışması gereken bir kurum. Devletler insanlar için vardır. Devletin amacı insana hizmettir.

10. Aşk Olsun Çocuğum Aşk Olsun!/Kitapta, çocuk bakış açısıyla ve deneme türünde yazılmış 19 metin var. Annenin bebeğine ‘İlk Anne Dediğin Gün’ seslenişiyle başlayan kitap, çocuğun ‘Nedir Aşk Anne?’ sorusuna annenin aşka övgüsüyle bitiyor. Yazar çocukla, anne-babayla gerçek hayat bilgisi üzerine konuşuyor.

(10.08.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder