Yaşam Film Festivali'ne 'Emek'li açılış

Film Festivali'ne 'Emek'li açılış

Paylaş
Film Festivali'ne 'Emek'li açılış

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali, dün Lütfı Kırdar'da gerçekleştirilen bir törenle başladı

Bu yıl 30. yaşını kutlayan festivalin 30 yılından görüntülerden derlenmiş videoların ardından festivale tanıklık etmiş, festivalle büyümüş isimler sahneye çıktılar ve festival anılarını paylaştılar.

Haberin Devamı

Törende devlet düzeyinde bir katılım olmaması dikkat çekti. Festival açılışında sahneye ilk çıkan ikili Türkan Şoray ve İzzet Günay’dı. Günay ve Şoray’ın konuşmaları bittikten sonra gecenin sunucusu Memet Ali Alabora’nın sunumu sırasında izleyicilerden arasından ıslık sesleri ve “Emek yoksa açılış yok” sloganları yükseldi.

Emek Sineması sadece bu protestonun öznesi değildi, yokluğuyla açılışa damga vurdu. Gecenin en duygusal anları, Emek Sineması’na konuk olan John Malkovich’den Harvey Keitel’a kadar yıldızları gösteren videonun ardından sahneye çıkan Emek Sineması çalışanı Hikmet Dikmen’in konuşmasıydı.

1956’da Emek Sineması’nda çalışmaya başladığını söyleyen Dikmen, gözyaşlarına hâkim olamadı ve izleyiciler onu uzun süre ayakta alkışladı. Gecede festivalin Sinemada Onur Ödülleri de sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

İlk ödül, usta Macar sinemacı Bela Tarr’a, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ecazıbaşı tarafından takdim edildi. Tarr, “Size çok başarılı bir 30 yıl daha dilerim” dedi. İkinci ödül, “Ağır Roman” ve “Selamsız Bandosu”un da olduğu 100’e yakın filmin görüntü yönetmenliğini üstlenen Ertunç Şenkay’a verildi.

Şenkay, emekçi arkadaşlarımı ve Emek Sineması’nı çok sevdiğini ifade etti. Türk sinemasının sevilen ikilisi Metin Akpınar ve Zeki Alasya’ya da Onur ödüllerini sahneye ayrı ayrı çıkarak aldılar. Yönetmen Yusuf Kurçenli’ye ise ödülünü Türkan Şoray takdim etti.