Dünya Filipinlerin güneyinde çatışma sonrası sıkıyönetim ilan edildi

Filipinlerin güneyinde çatışma sonrası sıkıyönetim ilan edildi

Paylaş
Filipinlerin güneyinde çatışma sonrası sıkıyönetim ilan edildi

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ordu ile IŞİD'e bağlı militanlar arasında çıkan çatışmanın ardından Mindanao Adası'nda 60 gün süreli sıkıyönetim ilan etti.

Ülkenin güneyinde bulunan Mindanao'da çıkan çatışmada üç güvenlik görevlisinin öldüğü bildirildi. Duterte, sıkıyönetim ilan ettiğini, yarıda kestiği Rusya ziyareti sırasında açıkladı.

Mindanao Adası'nın Marawi eyaletinde, DEAŞ'a bağlılık yemini eden Ebu Sayyaf örgütü liderine Salı günü düzenlenen operasyon sonrası çatışma çıktı.

Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, militanların Maute örgütüne mensup olduklarını söyledi. Lorenzana, militanların bir hastane ile bir hapishaneyi işgal ettiklerini, aralarında bir kilisenin de bulunduğu çok sayıda binayı ateşe verdiklerini kaydetti.

Ülkesine dönen Duterte, hükümetin internet sitesinde videsosu yayınlanan açıklamasında 'terörle mücadelesinin sert olacağı' uyarısında bulundu ve "Bir yıl sürerse, bir yıl sürer. Ama bir ay içinde sona ererse mutlu olurum" dedi. Duterte, hükümetin önceliğinin, adada barışın sağlanması olduğunu söyledi.

Ziyaretini yarıda kestiği Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya gelen Duterte, DEAŞ ve diğer örgütlerle mücadele için Filipinlerin daha fazla modern silahlara ihtiyacı olduğunu ifade etti.

BBC Türkçe'nin haberine göre sıkıyönetim boyunca, kanunların uygulanması için ordu devreye girebiliyor ve gözaltı süreleri daha uzun tutulabiliyor. Anayasa uyarınca devlet başkanı, bir kalkışmayı veya istilayı bastırmak için en fazla 60 gün sıkıyönetim ilan edebiliyor.

Yüksek Mahkeme sıkıyönetim ilanının yasal statüsünü gözden geçirme, parlamentonun da 48 saat içinde sıkıyönetim kararını iptal etme yetkisi var.

Haberin Devamı