Tamer Heper Fesih haklı nedene dayanmalı
HABERİ PAYLAŞ

Fesih haklı nedene dayanmalı

Haberin Devamı

Şubat 2016’da girdiğim işyerinde devamlı fazla mesai yaptırmaları, maaş zammının yeterli olmaması, işlerin devamlı artması ve iyi şartlarda başka bir iş de bulduğumdan Haziran 2016’da iş akdine son verdim. Bir hafta önce ayrılacağımı da sözlü olarak bildirdim. Şimdi bir başka işte çalışıyorum. Acaba tazminatlarımı alabilir miyim? ● M.O.

Okuyucum işyerinde bir yılı aşkın süre çalışmış, sonra da iş akdine kendisi son vermiş. Son verme nedenleri içinde az zam alması veya işlerin artmasını göstermiş. Bunlar iş sözleşmesinin haklı fesih nedeni değil. Ancak fazla mesai işçinin kabulüne bağlıdır. Üstelik her gün aşırı derecede çalıştırma mecburiyetinde bırakılması fesih nedenidir. Ama bu nedenle sözleşmenin feshi işverene yazılı olarak bildirilmeli ve fesih nedeni açıklanmalıdır.

Okuyucum daha iyi şartlarla bir iş bulmuş ve işverene sözlü olarak ayrılacağını söyleyip bir hafta sonra yeni işine başlamış. Bu durumda herhangi bir tazminat talep edebilme ihtimali az. Daha iyi şartlarla yeni bir iş bulmuşsunuz, siz oraya gidiyorsunuz.

Oysa haklı fesih nedeni dolayısıyla durum işverene yazılı olarak bildirilerek iş akdine son verilseydi siz bir brüt ücret karşılığı kıdem tazminatı alabilecektiniz.

Şimdiki durum bu. Tabii şartların farklı olması durumunda ispat etmek kaydı ile tazminat talebi mümkündür. Bunun için önce arabulucuya başvuracaksınız.

Tabii durumunuzu değerlendirip, haklı bir sebep yok ise ve ayrılma nedeni bildirilmemiş ise pek ihtilafa da girmemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder