Sağlık Felç riskine karşı tıpa önlemi

Felç riskine karşı tıpa önlemi

Paylaş
Felç riskine karşı tıpa önlemi

Ani felçler, beyin damarlarının tıkanmasıyla ortaya çıkıyor. Beyin damarını tıkayan pıhtıların en önemli kaynağı ise kalp damarında oluşan tıkanıklık. Bu bölgenin bir tıpayla damardan ayrılması sayesinde felç riski büyük oranda ortadan kaldırılıyor

Beyin damarlarının tıkanmasıyla ortaya çıkan ani felçlerin en önemli sebebi, kalbin sol kulakçığında bulunan bir damarda oluşan pıhtılar. Özellikle ritm bozukluğu olan hastalarda, bu bölgede pıhtı oluşma riskinin çok yüksek olduğunu belirten Kardiyolog Prof. Dr. Ali Oto, “Bu pıhtılar kalpten çıkınca ana atar damar aracılığıyla vücudumuzda herhangi bir yere gidebilir. Böbreğe, beyne, kola, bacağa gidebilir. Ancak en sık beyne gidiyor çünkü ilk en iyi oksijenli kan beyne gidiyor” dedi.

Kalpte oluşan pıhtıya yönelik öncelikli çözüm kan sulandırıcı ilaçlar. Ancak yan etkileri nedeniyle kan sulandırıcı kullanamayan hastalar davar.

TIPA İLE PIHTI OLUŞUMU ÖNLENİYOR

Onların tedavisinde ise "pıhtı oluşan bölgenin bir tıpa ile damardan ayrılması" işleminin uygulandığını aktaran Prof. Ali Oto, işlem hakkında şunları söyledi:

“Göğsü açmadan kasıktan girerek sol kulakçıktaki bu eklenti yerini; çıkmaz sokağı buluyoruz. Onun ağzına deyim yerindeyse bir tıpa koyuyoruz ve bu yerleştirdiğimiz tıpayla artık o bölgeye kan gidişi olmuyor, pıhtı oluşumu engelleniyor.”

Haberin Devamı