Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Faydası olacaksa...
HABERİ PAYLAŞ

Faydası olacaksa...

Haberin Devamı

Varikosel ameliyat edilmiş ama başarı sağlanamamışsa düzeltmek için mikrocerrahi seçenek düşünülebilir. Bunun için varikosel incelenir, tahliller yapılır. Eğer ameliyat fayda sağlayacaksa mikrocerrahi hastaya uygulanır.

SORU: Mikrocerrahi işe yarar mı?

Varikosel problemim var. 12 yıl önce bir operasyon geçirdim. Sperm sayım arttı ama yetmedi, tüp bebek yaptık. 40 yaşındayım, eşim ise 39. Varikosel için mikrocerrahiden bahsettiğiniz yazınızı okudum. Nereye müracaat etmeliyiz? Maliyeti ne kadar?

CEVAP

Öncelikle şu an varikoseliniz olup olmadığının saptanması ve tahlillerinizin yenilenmesi lazım. Bunların neticesine göre, eğer yapılan ameliyat varikoseli ortadan kaldırmakta başarısız olmuşsa ve tahlillerinizden de fayda göreceğiniz öngörülüyorsa mikrocerrahi varikosel ameliyatı açısından uygun olabilirsiniz. Bu ameliyatı çeşitli üniversite hastanelerinde veya özel hastanelerde yapan uzmanlar bulunmaktadır.

Fakat bu konuda sizin bir araştırma yapmanız şart. Buradan benim size isim vermem uygun olmaz. Çeşitli özel hastanelerde mikrocerrahi varikosel ameliyatını yaptığım için fiyatın doktora ve hastaneye göre çok farklılık gösterdiğini biliyorum.

SORU: Ameliyattan sonra çocuğum olur mu?

4 yıldır evliyim, çocuğum yok. Doktor sol varikoselden ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Sperm sayım 12 milyon çıktı. Sizce ameliyat olmam gerekir mi? Ameliyat olduğum zaman çocuğum olur mu?

CEVAP

Varikoseliniz gerçekten varsa ve sperm sayınız düşükse ameliyat olmanızı öneririm. Varikosel çoğunlukla iddia edildiği gibi basit bir ameliyat değildir. Teknik olarak başarılı olması, komplikasyon olmaması için mikrocerrahi teknikle ve bu işin ehli olan kişilerce yapılmalıdır. Esasında bu durum her cerrahi girişim için geçerlidir. Sağlığınız konusunda duyarlı olmanızı ve bu konuya gereken zamanı ayırarak doğru tercihleri yapmanızı öneririm.

SORU: Sertleşme için ilaç kullanıyorum ama...

42 yaşındayım ve 10 yıllık evliyim. 10 yıldır sertleşme problemimden dolayı bilinen ilaçlardan kullanıyordum. Şu an için bu ilaçlardan fazla etki aldığım söylenemez. İlişki esnasında az sertleşme oluyor, erken boşalıyorum. Acaba dozunu mu artırmalıyım? Bir tahlil yaptırmam gerekiyor mu?

CEVAP

Bu gibi ilaçları doktor kontrolü olmadan bilinçsiz kullanmanız sağlığınız için tehlikeli olabilir. Tüm ilaçlar doğru doz ve zamanda alınmadıkları taktirde bünyede zararlı yan etkiler gösterebilir.

Hatta tedavisi için alınan sorunu daha ağır ve içinden çıkılmaz hale getirebilir. Özellikle erkek sağlığı konularındaki bilinçsiz ilaç kullanımı konunun psikolojik yönünün ağırlığı nedeni ile sorunları çok zor halledilecek hale getirebilir. Bu konular ile ilgilenen bir üroloji uzmanına danışın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder