Ekonomi Faize değil kalan aya bak

Faize değil kalan aya bak

Paylaş
Faize değil kalan aya bak

Bankacılar konut kredilerini ucuz faizlerle yenilemek isteyenleri uyardı

Faizler yüzde 1.5’lerdeyken kredi kullananlar kredisini düşük faizden yenilemeye çalışıyor. Ancak bankacılar yenileme işleminin her kredi için uygun olmadığını belirtiyor. Beş yıllık kredide son 1.5 yılı, 10 yıllık kredide ise 3-4 yılı kalanlar için bu işlem zarar getiriyor.

Haberin Devamı

MÜŞTERİ BANKALARA KOŞTU

Konut kredi faizlerinin beş yıl vadede bile yüzde 1’in altına inmesi kredi kullanıcılarını harekete geçirdi. Faizler yüzde 1.5’lerdeyken kredi kullananlar kredilerini daha düşük faizden yenilemeye çalıştı. Ancak bankacılar kredi yenileme yani refinansman işleminin her kredi kullanan için uygun olmadığını belirtiyor. Beş yıllık kredide son 1.5 yılı, 10 yıllık kredinin bitmesine 3-4 yıl kalanlar için bu işlemin kâr değil zarar getireceği belirtiliyor.

DİKKAT! ÖNCE FAİZ ÖDENİR

Bankalar kredi geri ödemelerinde kullanıcılara önce faizi ödetiyor. Örneğin 10 yıl vadeli 100 bin liralık kredi aldınız. Faiz oranı da yüzde 1.5. Sabit faizli kredi kullandıysanız her ay 2539 lira ödüyorsunuz. Bunun 1039 lirası ana para, 1500 lirası ise faizden oluşuyor. Aynı kişi 10 yıllık kredisinin 4 yılını ödediğinde yani 48’inci ayını öderken, yine 2539 lira ödüyor. Ancak bu kez ödemenin 2092 lirası ana para 446 lirası faizden oluşuyor.

Haberin Devamı

YATIRIMCI ZARAR EDEBİLİR

Geçen yıl yüzde 1.5 faizle beş yıllık kredi kullanan bir kişi bu yıl kredisini refinanse ettiğinde kâr ederken, beş yıllık bir krediyi dört yıldır ödeyen bir kişi düşen faize rağmen zarar ediyor. Bankacılık çevreleri 5 yıllık kredide vade sonuna yaklaşık 1.5 yıl, 10 yıllık kredide ise 3-4 yıl kalan kredi kullanıcılarını yenilememesi konusunda uyarıyor. Müşterilerin kredi yenilemek için geldiğini söyleyen bir bankacı şöyle konuştu:

YÜZDE 40'I YENİLEMEYE UYGUN

“Ancak çoğu, düşük faizden kredi yenilediğinde zarar ediyor. Türkiye’deki konut kredilerinin yüzde 40’ı refinansmana uygun. Kalan çoğunluk refinansman yapınca zarar ediyor. Bugüne kadar refinansman yapanların oranı ise yüzde 10-15 civarında.” Kredi yenilemede yüzde 2 erken ödeme cezası var. Dosya masrafı ise kredinin yüzde 2’si kadar. Bankalar masrafta indirim yapıyor. Ekspertiz dışarıyla yaptırıldığı için ücret 500 lira.