Facebook Fotoğraflarınız Silinmiyor

Facebook'ta sildiğiniz bir fotoğrafın aslında silinmediğini biliyor muydunuz? Peki silindiğini sandığınız fotoğraflara aslında ne oluyor dersiniz?

Facebook Fotoğraflarınız Silinmiyor

500 milyonu aşkın üyeye sahip sosyal ağ Facebook, fotoğraf ve video gibi multimedya içeriklerin de merkezi haline gelmiş durumda. Kullanıcılar özel anlarını, katıldıkları aktivitelerden fotoğrafları profillerine yükleyerek arkadaşlarıyla paylaşıyor. Konu paylaşım olunca, kullanıcılar biraz daha dikkatli davranıyor.  Fotoğraflarının üçüncü kişilerin eline geçmesini istemeyen kullanıcılar, bunun için gerekli gizlilik ayarlarını özenle yapıyor. Ancak geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir durum, Facebook hakkında çeşitli söylentileri de beraberinde getirdi.

Yüklediği bir fotoğrafı 2009 yılının Mayıs ayında sildiğini söyleyen bir üye, sildiği bu fotoğrafa tam 17 ay sonra  yine Facebook'ta ulaştı. "Silindi" ibaresini görmesine rağmen fotoğrafın hâlâ Facebook'ta olması kullanıcıları şaşkına çevirdi. Aslında bu durum birçok kullanıcının yakındığı bir konu. Facebook'a yüklediğiniz bir fotoğrafı "Sil" dediğinizde o an silindiğini sanıyorsunuz. Aslında fotoğraf Facebook server'larında tutulmaya devam ediyor. Profilinizden kaldırılan fotoğraflar adresleriyle birlikte siteden kaldırılıyor. Böylece üye bu fotoğrafa ulaşamadığından silindiğini sanıyor.

Gerçek şu ki, kullanıcıların sildikleri fotoğraflar tam 1 – 1.5 yıl sonra tamamen Facebook üzerinden kaldırılıyor.  Bu süre zarfında içerik server'larda tutulmaya devam ediliyor. Facebook yetkilileri durumun, sabit diskten silinen bir içeriğin tekrar geri getirilebilir olmasıyla aynı şey olduğunu söylüyorlar. Olayın ortaya çıkmasından sonra, zamanında Facebook'a koydukları kimi fotoğraflardan pişman olan kullanıcılar bu fotoğrafların yine gün yüzüne çıkmasından endişe duyuyor. Daha fazlası için ShiftDelete.Net sitesini ziyaret edebilirsiniz.