Gündem Eziyet mi gelenek mi?

Eziyet mi gelenek mi?

Paylaş
Eziyet mi gelenek mi?

Samsun'da geleneksel olarak düzenlenen, büyükbaş hayvanların güçlerinin yarıştırıldığı "öndül" yarışmasında yer alan 5 kişiye toplam 4 bin 700 TL para cezası uygulandı

Yörede nam salmış sığır ve öküzlerinin kuvvetlerinin denendiği ve "öndül yarışması" olarak bilinen yaklaşık 150 yıllık yarışmada ilk kez "para cezası" uygulandı.

Samsun Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, Canik ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Yayla Köyü’nde 150 yıldır düzenlenen, manda ve sığır gibi büyükbaş hayvanların güçlerinin denenmesi için yapılan ve 2 gün süren "öndül" yarışmasında köy muhtarı ile birlikte toplam 5 kişiye para cezası uyguladıklarını söyledi.

Muhtar Erdal Ciba, cezanın kendilerini şaşırttığını belirterek, "Yarışmalar 2 yıldır gözlemci eşliğinde yapılıyor. Burada bizim amacımız bir geleneği sürdürmek, ama ile ceza ile karşılaştık" diye konuştu.

ÖNDÜL YARIŞMASI NEDİR?

Öndül yarışması genellikle yılda bir kez düzenleniyor. Yörede nam salmış sığır ve öküzlerinin kuvvetleri denenirken, düz bir arazide 15 dakikalık sürede alınan yol ölçülüyor.

Boyunduruk arasından uzatılan ve yere sürten ağır kazıkların monte edildiği kağnıların çekilmesi esasına dayanan ve iki kategoride yapılan yarışmada birinci olan manda sahibine dana, tay veya sığır verilirken, öküz sahibine ise koyun hediye ediliyor.