Cumartesi Postası Eyvah, çocuğumun karnesinde zayıf var!

Eyvah, çocuğumun karnesinde zayıf var!

Paylaş
Eyvah, çocuğumun karnesinde zayıf var!

Okullar yarıyıl tatiline girdi. İyi bir karne alıp mutlu olanlar keyifle evlerine gitti. Ya karnesinde zayıf notları olanlar?..

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Psikiyatrist İnci Vural çocukların yaşadığı karne sendromunu ve ailelerin nasıl davranmaları gerektiğini anlattı...

Karne sendromu; öğrencilerin başarısız olduğu dersler karşında ailenin vereceği tepkilerden korkması ve psikolojik olarak etkilenmesidir. Kötü notlar karşısında öğrenci yaşadığı şaşkınlık, korku, endişe nedeniyle depresif davranışlar sergileyebilir, aileden ve okuldan uzaklaşabilir. Dolayısıyla ailenin zayıf bir karne karşında göstereceği tutum, öğrencinin gelecekteki eğitim hayatında da önemli rol oynar. Çünkü çocuk aileden aldığı eğitim ile okuldaki başarısını artırır. Zayıf bir karnenin sorumluğu sadece öğrenciye yüklenmemeli.

Peki aileler nasıl davranmalı?

Haberin Devamı

- Anne ve babalar tepkilerini kontrol etmeli.

- Ebeveynler başarısızlığın altında yatan sebepleri incelemeli. Duruma göre, okuldaki rehber öğretmenle ya da bir uzman ile çeşitli metotlar geliştirilerek başarı düzeyi artırılmaya çalışılmalı.

- Çocuğunu dinlemek, ona birey olarak davranmak ve yaşadığı sorunları küçümsememek önemli.

- Onu başka çocuklarla kıyaslamayın. Bu, çocuğu rencide ederek aileden ve okuldan uzaklaşmasına yol açar.

- Baskıcı olmayın. “Ders çalış, yoksa seni okuldan alırım”, “Bir daha kötü karneyle eve gelme” gibi cümlelerden kaçının. Bu tarz cümleler çocuğun derslerindeki başarıyı artırmaz, aksine depresyona girmesine sebep olur. Dolayısıyla başarısı düşer.

- Öğrencinin yeteneklerini keşfedin ve bu doğrultuda çocuğunuzu yönlendirin.

- Ders notlarından dolayı eleştirirken yapıcı olmaya çalışın, kötü olan dersleri için de onu özendirici aktiviteler geliştirin.

- Başarısızlığını yüzüne vurmak yerine ona inandığınızı gösterin.

- Başarılı bir karne getiren öğrenciyi ödüllendirin fakat bunu abartmayın. Büyük hediyeler için çalışmasın. Severek çalışmasını sağlayın. Ve hediyeyi, okul başarısına katkı sağlayacak objelerden seçin.

(29.01.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)