Gündem Evren'i ter bastı, göğsünü açtılar

Evren'i ter bastı, göğsünü açtılar

Paylaş
Evren'i ter bastı, göğsünü açtılar

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın müebbet aldığı dünkü duruşma sırasında savcı görüşünü okurken, hastane yatağından Evren'i gösteren ekrar karardı. Müdahil avukatlarından Ömer Kavili, 'Sanık suçlarını duyunca ter bastı, göğsünü açtılar' dedi

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül askeri darbesinin hayatta kalan mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında darbe suçundan açılan davada kararını açıkladı. Mahkeme 2 sanığa önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıkların duruşmaya hiç gelmemesine rağmen, verilen cezada “duruşmalardaki iyi halleri” nedeniyle indirime giden mahkeme, cezayı müebbet hapis cezasına çevirdi.

Haberin Devamı



12 Eylül davasının karar duruşması, dün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. GATA’da tedavileri süren sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, duruşma salonuna telekonferans sistemi ile bağlandı.

DAMADI: ALGISI KAPALI, KARARI ANLAMADI

Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Oktay Saday, “Ağzını açanı dışarı atarım” sözleriyle izleyicileri uyardı. Duruşmada izleyici sıralarının bir bölümüne silahlı Çevik Kuvvet polisi oturtulması tepki çekti. Avukatların ve izleyicilerin itirazları üzerine mahkeme, polisleri dışarı çıkardı. İzleyiciler bu durumu alkışla karşılayınca Saday, “Ya alkış da istemiyoruz, Allah Allah” diye tepki gösterdi.

Daha sonra Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, dosyanın devredilmesinden önceki savcının verdiği esasa ilişkin mütalaayı tekrarladı. Savcı Özdabakoğlu da sanıkların ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

SAVCI GÖRÜŞÜNÜ OKURKEN EVREN'İ GÖSTEREN EKRAN KARARDI

Savcı görüşünü okurken, Evren’i gösteren ekran karardı. Bunun üzerine Avukat Ömer Kavili, “Sanık suçlarını duyunca ter bastı, göğsünü açtılar” dedi. Evren’in yanında bulunan avukat Sezin Duygu Tuncer ise müvekkiline pansuman yapılacağını belirtti.

'MERKEZ BANKASI'NDAN 170 TON ALTIN ÇALDILAR'

Mahkeme Başkanı pansuman için izin verdi. Evren’in bulunduğu kamera karartıldı. Pansumanın ardından ekran açıldığında Evren’in kıyafetini değiştirerek, beyaz bir tişört giydiği görüldü. Mütalaanın ardından söz alan müdahil avukatlarından Hasan İlter, darbe sonrasında Merkez Bankası’ndan 170 ton altın çalındığı iddiasında bulunarak sanıkları “hırsızlıkla” suçladı; Evren’in avukatı sert tepki gösterdi.

YATAKTA İYİ HAL İNDİRİMİ

Mahkeme Başkanı, sanıklara son sözünü sorunca Ankara GATA’da bulunan Evren, “Avukatıma iştirak ediyorum” derken, İstanbul GATA’daki Şahinkaya da, “Avukatımın savunmasına katılıyorum. Başka söyleyeceğim bir şey de yok” yanıtı verdi. Mahkeme Başkanı Saday, Evren ve Şahinkaya’nın 21 Aralık 1979’da dönemin Başbakanı’na verdikleri muhtırayla Anayasa’yı ve TBMM’yi ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs suçunu işledikleri, 12 Eylül 1980’de de cebren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM’yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri gerekçesiyle eylemlerine uyan 765 sayılı TCK’nın 146/1. maddesi gereğince ‘ağırlaştırılmış müebbet’ hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Saday, sanıkların duruşmadaki tavır ve hareketleri ile dosya kapsamı ele alınarak, takdiri indirimle bu cezanın ‘müebbet’ hapse çevrildiğini kaydetti. Saday, Evren ve Şahinkaya hakkında Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesinin uygulanmasına karar verildiğini de açıkladı. Verilen karar, Evren ve Şahinkaya’nın rütbelerinin sökülmesini öngörüyor.

8 YIL YATACAKLAR

Evren ve Şahnikaya hakkında verilen kararın kesinleşmesi halinde ve cezalarının sağlık nedeniyle ertelenmemesi halinde 1991 yılında çıkarılan af kanunu nedeniyle 8 yıl cezaevinde kalacaklar.

‘Er’ olacaklar

KARARIN kesinleşmesi ile birlikte Evren ve Şahinkaya’nın rütbeleri ‘er’ rütbesine indirilecek. Böylece Evren ve Şahinkaya emekli general olmaktan kaynaklı lojman kullanımı gibi haklarını kaybedecek. Kazanılmış hak olduğu için Evren ve Şahinkaya emekli maaşlarını almayı sürdürecek; ancak aldıkları nişan ve madalyalarını iade edecekler. Evren’in hayatını kaybetmesi halinde, eski Cumhurbaşkanı sıfatını koruduğu için devlet töreni yapılabilecek. Ancak Şahinkaya için devlet töreni yapılmayacak. Evren ve Şahinkaya’nın, GATA’daki general katında tedavilerine de devam edilmeyecek. Ancak, hastanedeki tedavileri sürmesi mümkün olabilecek.

Mesut Hasan BENLİ / HÜRRİYET

Haberin Devamı