Pazar Postası Evinizde bir bahar esintisi
Paylaş
Evinizde bir bahar esintisi

Evinizde bir bahar esintisi

Birçoğumuz kimyasallardan sıkıldık. Artık doğaya dönmek, taze, yararlı olanı evimizde, yemeğimizde, bakımımızda ve sağlığımızda kullanmak istiyoruz. Kulaktan dolma bilgiler ne yazık ki yetersiz kalıyor. İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan ‘Yararlı Otlar ve Baharatlar Mutfağı’ bize bitki ve baharatların yetiştirilmesi, kullanımı ve yararı hakkında birçok pratik bilgi veriyor. Her zaman başvurulması gereken kılavuz niteliğindeki kitap Nejat Ebcioğlu tarafından Türkçe’ye çevrilmiş. Kitapta yer alan altın değerindeki bilgiler arasından sizin için derleme yaptık.

Evinize bahar esintisi

Bahar temizliğinin, eve yeni düzen getirmenin tam zamanı. Güvelerden kurtulmak için kimyasallara veya naftaline ihtiyaç yok. Lavanta çiçeği, solucanotu ve karapelin güveleri rahatsız etmekte birebir. İşte size yararlı bitkilerle hazırlayacağınız güve torbası tarifi...

Malzemeler; 2 çay fincanı kurutulmuş lavanta çiçeği - 1 çay fincanı kurutulmuş solucanotu - 2 çay fincanı kurutulmuş karapelin - 2 adet öğütülmüş tarçın kabuğu -1 tatlı kaşığı Floransa süseni kökü - Küçük kendir torbalar -Küçük lastik bantlar -Kurdele ya da kalınca sicim (isteğe bağlı)

Yapılışı;

1- Tüm malzemeyi karıştırın ve kendirden yapılmış küçük torbalara doldurun. Bu torbaların ağzını lastik bantla sıkıca bağlayın.

2- Torbaları isterseniz kurdele ya da kalınca sicimle bağlayarak süsleyin ve gardırop ya da dolaplarınıza asın.

Sarı papatyalı ve ıtırlı saç güçlendirici

Sarı papatya çiçekleri sarı saçların parlak görünmesini ve renginin korunmasını sağlar. Doğal sarı saçın tonunu açmaz belki ama parlatmaya yardımcı olur ve hoş bir koku bırakır. Yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde, saçlarınıza pırıl pırıl bir görünüm kazandırabilirsiniz.

Malzemeler; Yarım çay fincanı sarı papatya çiçeği - 2,5 çay fincanı su -1 avuç dolusu ıtır yaprağı

Yapılışı;

1- Tencereye çiçekleri ve suyu koyup kaynatın. Daha sonra kısık ateşte 15 dakika daha ısıtmayı sürdürün.

2- Suyu sıcakken süzerek ıtır yapraklarının üzerine dökün. 30-40 dakika demlendirin. Bir kez daha süzerek temiz bir şişeye aktarın. Bu sıvıyı şampuanladıktan sonra saçlarınıza ovuşturarak uygulayın.

Lavantalı banyo köpüğü

Doğal banyo köpüğü hiç yapmış mıydınız? İşte tarifi...

Banyo yaparken hem rahatlayacak hem de cildiniz hiç olmadığı kadar parlak, yumuşak ve pürüzsüz olacak.

Malzemeler; - 1 demet lavanta - Geniş boyunlu ve vida kapaklı temiz bir kavanoz - 1 adet büyük şişe katkısız organik şampuan - 5 damla lavanta esansı

Yapılışı;
1- Lavanta demetini kellesi baş aşağı gelecek şekilde kavanoza koyun. Dışarıda kalan sapları kesip atın. Asıl işi kelledeki çiçekler yapacaktır. Kavanoza şampuan ve lavanta esansını ekleyin.
2- Kapağını sıkıca kapayıp güneş gören bir pencere önünde 2-3 hafta bekletirken, arada bir kavanozu iyice çalkalayın.
3- Daha sonra kavanozdaki sıvıyı süzerek temiz bir şişeye aktarın. Bunu her banyoda yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar kullanın.

Lavanta yağı mucizeleri

Lavanta yağı tüm esans yağları içinde en yararlı ve belki de en güvenilir olanıdır. Diğer esans yağlarının tersine alerjik etkileri yoktur. Diğer esans yağları serttir ve ancak fındık yağı gibi yağlarla karıştırılarak tene sürülebilir. Lavanta esans yağı ise tene direkt sürülebilir. Alerjik etkisi olmayan bu yağın doğrudan tene uygulanmasında hiçbir sorun yoktur.

Lavanta yağının uyku getirmesi için birkaç damlasının yastığa damlatılması ya da lavanta yağlı mendilin yastığın üzerine konulması bile yeterli olur. Böylece kesintisiz uyku uyumaktan büyük keyif duyan hem yetişkinler hem de çocuklar için idealdir.

Lavanta yağı yanıklar, böcek sokması, çıban ile küçük yaraların iyileştirilmesinde yararlıdır. Sıcak bir akşam saatinde dışarıda otururken lavanta yağının el ve bacaklara sürülüp ovuşturulması sinek ve sivrisinek kaçırır.

Lavanta yağı şişe suyuna katılıp (2.5 su bardağına 6 damla kadar) kuru yastık kılıflarına ve diğer yastık örtülerine ütülenmeden önce serpilirse, uzun süren hoş bir koku sağlar.

Bu yazı 3 Nisan 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır

2

Haberin Devamı