Ekonomi Euro bu iki ülkeyi vuracak

Euro bu iki ülkeyi vuracak

Paylaş
Euro bu iki ülkeyi vuracak

Avrupa'nın mali sıkıntı içindeki ülkeleri, hali hazırda zayıf olan ekonomik büyümelerini tehlikeye atacak yeni bir riskle karşı karşıya. Dolar karşısında son 15 ayın en yüksek seviyesine yükselen euro, özellikle Portekiz ve İrlanda gibi ülkelerin ihracatı üzerine kara bulutlar getiriyor

Euronun güçlenmesi, euro bölgesinden gelen ürünlerin küresel piyasalarda daha pahalı olmasına neden olacağından, 17 üyeli grubun ihracatlarını derinden etkileyecek. Özellikle de küresel ticaretin oldukça yavaşladığı bu yılda.

Euro, 2011’in başından bu yana dolar karşısında yüzde 10’un üzerinde, İngiliz sterlini karşısındaysa yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı. Avrupa’nın ortak para birimi, Çarşamba günü 1.4521 seviyesini gördükten sonra hafif gerileyerek 1.45'in biraz altına geldi. Euro dünkü işlemlerde Ocak 2010’dan bu yana ilk kez 1.45'in üstüne çıkmıştı.

İhracatçılar, ticaret hacminin yükseldiği dönemlerde kurun yüksek olmasıyla baş edebilir. Geçen yıl da euroda benzer gelişmeler yaşanmış, ancak küresel ticaret hacmi arttığı için ülkeler çok fazla sıkıntı yaşamamıştı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminlerine göre, küresel ticaretin bu yıl yüzde 7.4 büyümesi beklenirken, 2010’daki yüzde 12.4’lük seviyesinin oldukça altında kalacak gibi görünüyor. Ticaretteki bu düşüşün, büyüme konusunda sorun yaşayan euro bölgesinden gelen talebin azalmasından kaynaklandığı belirtiliyor.

İRLANDA VE PORTEKİZ’İ VURACAK

Euronun değer kazanmasından en fazla etkilenecek ülkelerin başında, euro bölgesi dışında yoğun ticaret anlaşmaları bulunan İrlanda'nın gelmesi bekleniyor. Bir diğeriyse, düşük değerli, emek yoğun sektörlerden tekstil gibi ürünlerin ihracatını gerçekleştiren Portekiz olacak.

Değer kazanan euro, Almanya gibi zengin Kuzey ülkeleriyle, Güney Avrupa ülkeleri ve İrlanda arasındaki mevcut uçurumu da artıracak gibi görünüyor.

İrlanda, halihazırda yüksek işsizlik oranı, borç sorunu ve kemer sıkma politikalarıyla baş etmeye çalışıyor.

Royal Bank of Scotland ekonomisti Silvio Peruzzo, “Euronun güçlenmesi, euro bölgesinin çevre ekonomilerinde yavaş büyümeyi tetikleyecek” dedi.

Peruzzo’ya göre, euro mevcut seviyelerini korumaya devam ederse, İrlanda’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSİYH) önümüzdeki yıl yüzde 2.3, Portekiz’in GSYİH’sininse yüzde 1.2 azalacağını söyledi.

Peruzzo, güçlü eurodan İspanya’nın da nasibini alacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı