Serra Ababay Etkisiz kurallar
HABERİ PAYLAŞ

Etkisiz kurallar

Haberin Devamı

Kurallar doğru şekilde uygulandığında çocuklara güven verir. Kurallarla henüz tanışmamış olan çocuklar, bir yetişkin kadar çok şey yapabileceği yanılgısına kapılabilir.

Fakat gerçekler bunu desteklemez. Sonuç ise, hayal kırıklığı ve kaygı olur. Sınırlar çocuklara güvenli limitleri öğretir. Peki tüm kurallar etkili midir? Kurallar ne zaman etkisizdir?

1) Sadece sözde kalan kurallar: Bir kuralın geçerli olabilmesi için sadece içerideki odadan seslenmek yeterli değildir. “Tableti kapat” diyerek beklemek yerine “Son 3 dakika, tablet kapanmazsa sana ben yardımcı olacağım ve alacağım” diyerek harekete geçilmelidir.

2) Kandırarak konulan kurallar: Gerçek ortaya çıktığında ebeveyne olan güveni azaltır. Çocuk kurallara şüphe ve kızgınlıkla yaklaşır.

3) Çocuklara kural koyarken net beklentiler belirtilmelidir. Örneğin, “Yaramazlık yapma” demek yerine “Vurmak, ısırmak, tükürmek yok” demek daha açıklayıcıdır.

4) Bir kuralın uygulanabilmesi için ebeveynlerin bu kuralda anlaşmış olması gerekir. Farklı cevaplar alan çocuklar elbette tercih ettikleri cevaba göre hareket edecek ve bunun yanı sıra diğer ebeveynin otoritesini zedeleyecektir.

5) Okul, trafik veya sosyal ortamlarda kuralları ciddiye almayan ebeveynlerin çocukları, ebeveyn kurallarına benzer tepkiler verecektir.

6) Değişken kurallar: Aynı kuralın bir gün uygulanıp diğer gün uygulanmaması, o kuralın çocuk tarafından ciddiye alınmamasına yol açar.

7) Çok katı ve cezacı ebeveyn kuralları, çocukta güven yerine kaygı yaratır. Çocuklar kurallara öğrendiği için değil korkudan uyum sağlar ve korkunun olmadığı anlarda ise hatalı davranışı sürdürür.

8) İkna ve pazarlıktan oluşan kural koyma süreçleri ebeveynlerin otoritesini sarsar. Çocuk her yeni kuralda ebeveyni tarafından ikna edilmeyi bekleyebilir.

9) Elbette her gün aynı tempoda geçmez. Karmaşık günlerde görmezden gelinen hatalı davranışlar kuralları etkisiz kılar.

10) Kurallara uyduğu için ödül alan çocuklar, ödül yoksa kurala uymaya gerek de yoktur diye düşünebilir veya her olumlu davranış için ödül bekleyebilir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder