Beden Sağlığı Estetik ameliyatı için ergenlik dönemi çok mu erken?

Estetik ameliyatı için ergenlik dönemi çok mu erken?

Paylaş
Estetik ameliyatı için ergenlik dönemi çok mu erken?

Burun, yüzün tam orta kısmında bulunması nedeniyle yüzünneredeyse tamamını etkiliyor. Burnunun şeklinden rahatsız olan kişiler, burun estetiğine yöneliyor ve bu da özellikle Türkiye’de uygulanan rinoplastioperasyonlarının sayısında ciddi bir artışa neden oluyor. Peki özellikle ergenlik döneminde burun estetiği yaptırmak ne kadar doğru?

Geliştirmiş olduğu 6 farklı cerrahi tekniği tıp literatürüne kazandıran Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, ergenlik döneminde burun estetiği konusunu ayrıntılı olarak değerlendirdi.

Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu "Uzun yıllardı rburun ile ilgili problemler ne seviyede olursa olsun, burun ameliyatlarının 18 yaşından önce yapılmaması gerektiği düşünülürdü. Cerrahlar da okullardan bu rutin bilgiyle mezun olur ve bu yönde tavsiyelerde bulunurdu. Ameliyat sırasında burun ve yüzün büyüme noktalarında oluşabilecek hasar nedeniyle yüzün ve burnun, ameliyat sonrasında küçük kalmasından korkuluyordu. Dolayısıyla yine hasta sağlığını korumak amacıyla ergenlik çağında burun ameliyatları yapmanın doğru olmadığı düşünülüyordu’’ diyerek toplumda doğru bilinen bir yanlışı aydınlattı.


BÜYÜME ÇAĞINDA OKSİJEN ALIMI ÇOK ÖNEMLİ


Küçüklüğünde burunlarına ciddi darbeler alan, burnu kırılan ve ameliyat edilmedikleri için de kemik kaynaması eğri gerçekleşen, sonuç olarak uzun yıllar burnundan rahat nefes alamayan birçok erişkin hasta ile karşılaştığının altını çizen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu "Küçük yaşta yaşanan travmalar sonrasında oluşan eğri burunlar sadece yüzde değil damakta, dudakta ve yüzde asimetrilere ve eğriliklere de neden olabiliyor. Ayrıca geceleri ağzı açık uyumak, diş eti hastalıkları, sinüzit, farenjit, ağız kokusu, diş ve damak sorunlarına yol açıyor. En önemlisi ise oksijene en çok ihtiyacımız olan büyüme çağında oksijenden mahrum kalmak, çocuklarda geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabiliyor. Gelecekte karşımıza çıkacak tüm bu problemlerin önünü, burun ameliyatı ile kesmek mümkün. Ancak bu ameliyatlar klasik burun ameliyatlarından birtakım farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle de insan ve özellikle yüz gelişimi konusunda bilgiye ve tecrübeye sahip bir burun cerrahı tarafından yapılmalı. Bilindiği gibi yüz gelişimimiz, yirmili yaşlarımıza kadar devam ediyor. Bu nedenle büyüme noktaları olarak bilinen bazı önemli anatomik alanlara ameliyat sırasında çok özen gösterilmeli, mümkünse hiç dokunulmamalı. Dokunmak zorunda kalınırsa da hasar vermekten özenle kaçınılmalı” dedi.

ESTETİK KAYGI NEDENİYLE ERGENLİKTE BURUN AMELİYATINA HAYIR!


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, sadece estetik kaygı nedeniyle ergenlik döneminde burun estetiği ameliyatı olmak isteyen gençler için ise “Çok gerekli olmadığı durumlarda estetik burun ameliyatının ergenlik dönemi içinde yapılmaması gerektiği düşüncesindeyim. Ancak burun travma sonrasında çok ciddi şekilde eğrilmiş ya da doğuştan çok eğri bir burun söz konusu ise fonksiyonel ameliyata estetik de eklenebilir. Bunun dışındaki durumlarda ise sadece fonksiyonu gözeten bir ameliyatın yapılması gerektiği düşüncesindeyim. Ergenlik yaşları böyle önemli bir karar verebilmek için erken" diyerek sözlerini noktaladı.

Haberin Devamı