Ekonomi Esnafa ucuz kredide kolay ödeme

Esnafa ucuz kredide kolay ödeme

Paylaş
Esnafa ucuz kredide kolay ödeme

Esnaf için kredi musluğu yeniden açıldı. İhtiyacı olana 200 bin liraya kadar ‘yüzde 5 faizle’ kredi var. Kredilerin vadesi 5 yıl. Aylık ödemeler 600 liradan başlıyor...

SİCİL KAYDI YETERLİ

Makine, araç, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri tadilatı, hammadde veya sermaye ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik kredi talep eden esnaf ve sanatkarlar dikkat! 200 bin liraya kadar kredi almak mümkün. Kredide faiz sıfıra yakın yani yüzde 5. Ek kesintilerle birlikte kredinin yıllık maliyeti yüzde 7’yi aşmıyor. Faizin fazlasını Hazine yükleniyor. Kredi için ‘esnaf sicil kaydının’ ve ‘vergi levhası’nın olması yeterli.


İLK BAŞVURU KOOPERATİFE


Esnaf sicil kaydı olan yeni ya da eski işyeri olan ‘tüm esnaf’ bu faizsiz krediden faydalanabiliyor. Kredi şu anda kamu bankası Halkbank aracılığıyla sağlanıyor. Ancak, ilk başvuru ‘Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’ne (TESKOMB) yapılıyor. Kooperatifler, başvuru sahibinin mali durumuna ve ihtiyacına göre bir limit belirleyip talebi Halkbank’a gönderiyor.


5 YILA KADAR VADE


5 yıla kadar vade Daha önce bu yol kredi alamamış olanlara öncelikli veriliyor. Diğer bankalardan kredi alanlar da faizsiz krediye başvurabiliyor. Başvurunuz değerlendirilip olumlu bulunursa Halkbank ile oturup bir sözleşme imzalıyorsunuz. Kredinin vadesi tamamen sizin seçiminize bağlı. 1 yıldan başlayıp 5 yıla (60 ay) kadar çıkabiliyor. Ödemeleri ise rahat.


İPOTEK VE KEFİL İSTENEBİLİYOR


Faizsiz krediye ilk kez başvuracak esnaf ve sanatkarlardan genelde ipotek ve kefil isteniyor. Sebebi ise bu kişilerin daha önce kefalet kooperatiflerinde kaydının olmaması. Devlet, bu uygulamayla kredilerin geri ödenmeme riskini en aza indirmek istiyor. Ancak sicili temiz, aldığı borcu ödeyenlerden bu yönde talep daha sınırlı. Esnaf yine de bu uygulamanın yumuşatılmasını ve krediye ulaşımın kolaylaştırılmasını istiyor.

6 AYDA BİR GERİ ÖDEMELİ


Normal şartlarda ticari kredi faizleri yüzde 15’i aşıyor. Ayrıca özel bankalar, piyasada eskisi kadar bol para olmadığı için kredi vermekte çok da istekli davranmıyor. Dolayısıyla zorda olan veya yeni yatırımlara hazırlanan esnaf için faiz indirimli bu kredi cansuyu niteliğinde. 200 bin liralık kredi, 1, 3, 6 aylık dönemler halinde ödenebiliyor.


TAKSİTLER UYGUN


Örneğin; 5 yıl vadeli 30 bin lira kredi çeken bir esnaf, aylık 600 lira civarında ödeme yapıyor. 6 ayda bir ödeme seçeneğinde ise taksit tutarı kabaca 3500 lira. Kredinin masrafı sadece 1200 lira. 300 lira da kefalet kooperatifleri tarafından borç bitene kadar tutuluyor, vade bitiminde esnafa iade ediliyor.

Haberin Devamı