Gündem Eski YÖK başkanlarına soruşturma sürprizi

Eski YÖK başkanlarına soruşturma sürprizi

Paylaş
Eski YÖK başkanlarına soruşturma sürprizi

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, hukuka aykırı uygulamaları nedeniyle bazı eski Yükseköğretim Kurulu başkanları hakkında soruşturma açılmasını istedi

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), 2007’de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in isteğiyle başlattığı denetlemeyi tamamlayarak, “Yükseköğretimde Gözetim ve Denetim” konulu raporu hazırladı.

Haberin Devamı

Raporda, şikayet ve ihbarlar konusunda hukuka aykırı uygulamalarda bulundukları gerekçesiyle bazı eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başkanları hakkında soruşturma açılması istendi.

ERDOĞAN TEZİÇ VE KEMAL GÜRÜZ

Rapor özetinde hakkında soruşturma açılması istenen kişiler gizli tutulurken, içindekiler bölümünde, türban konusundaki hassasiyetleri ile dikkat çeken eski YÖK başkanları Kemal Gürüz ile Erdoğan Teziç’in adları yer aldı.

Milli Eğitim Bakanlığı bu çağrıya uyup izin verirse eski YÖK başkanları hakkında soruşturma başlatılabilecek. DDK’nın raporunda şu tespitler yer aldı:

‘YOLSUZLUKLAR ARTTI’

* Bazı ihbar ve şikâyetlerle ilgili olarak ‘soruşturma açılmasına gerek yoktur’ şeklinde kararlar alınarak söz konusu ihbar ve şikâyetler hakkında herhangi bir soruşturma yapılmadığı tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

* YÖK başkanları ve rektörler hakkında, ihbar ve şikâyet müessesesinin hemen hemen işlerliği kaybolmuştur.

* Soruşturmaların hukuka aykırı sonlandırılması ve çeşitli sahtecilik fiilleri bu ortamda vücut bulmuştur.

* Muhbir ve şikâyetçilerin kimlik bilgilerinin ifşa edilmesi biçiminde hukuka aykırı işlemler yapıldığı tespit edilmiştir.

* YÖK Genel Kurulu, YÖK başkanları ve rektörlerin hukuka aykırı uygulamaları denetim olgusunun tamamıyla işlevselliğini yitirmesine yol açmıştır.

* Yükseköğretim alanı yolsuzluk ve usulsüzlüğün önlenememesine, artmasına elverişli bir ‘çevre’ hâline gelmiştir. DDK, derneklere izinsiz üye olan öğretim elemanlarına disiplin cezası öngören yönetmeliğin kaldırılmasını da istedi.