Ekrem Sarısu Eski yasa şartlarıyla emekli olacağınızdan şanslısınız
HABERİ PAYLAŞ

Eski yasa şartlarıyla emekli olacağınızdan şanslısınız

Haberin Devamı

Soru: Ocak 1960 doğumluyum. Mart 1974’te SSK’lı oldum. 3450 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Durali ÇETİN

Cevap:
8 Eylül 1999 itibarıyla 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, ‘mezarda emeklilik’ olarak adlandırılan yasaya tabi olmadan eski yasa şartlarıyla emekli olacağınızdan şanslısınız. Eski yasaya göre; yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 55 yaş şartına tabisiniz. 150 gün daha prim ödeyerek priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Askerliğinizin 150 gününü borçlanıp hemen de emekli olabilirsiniz.

[[HAFTAYA]]

Şikayet ve dava hakkınızı kullanabilirsiniz

Soru: Mayıs 2003’te bir alışveriş merkezinde işe başladım. Temmuz 2009 sonunda ayrıldım. Ancak firma benim son 2.5 yılıma sigorta yaptı. 20 gün önce SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) mail atarak şikayette bulundum. İşten çıktığım zaman bana tüm haklarımı aldığıma dair imza attırdılar. Fakat son maaşım dışında hiçbir şey almadım. İmza atmasaydım son maaşımı da vermeyeceklerdi. Sigorta yapılmayan süremi SGK tazmin eder mi? Murat SEPİK

Cevap:
SGK sigorta yapılmayan günlerinizi tazmin etmez. Burada sorumluluk SGK’da değil işverende. Günlerinizi iş mahkemesine hizmet tespit davası açarak kazanabilirsiniz. Bunun için mahkemede şahit ve belgeyle çalışmanızı kanıtlamanız gerekiyor. Ayrıca ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatınız için de dava açabilirsiniz. Mahkemede kıdem ve ihbar tazminatını almadığınızı, zorla ibraname imzalatıldığını kanıtlayabilirseniz hakkınızı yargı yoluyla alabilirsiniz. Dava dışında haklarınızı almak için şikayet hakkınızı da kullanabilirsiniz. Bunun için İşkur’a, ALO 170’e ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na şikayette bulunabilirsiniz.

Kıdem tazminatı alır ihbar tazminatı alamazsınız

Soru:
Mayıs 1978 doğumluyum. Eylül 1997’de SSK’lı oldum. 2000’de askere gittim. 18 ay askerlik hizmetim var. 4486 gün primim var. İşi kendim bırakmak istesem sosyal haklarımı alabilir miyim? Ne yapmalıyım? Ufuk KÜL

Cevap:
Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 60 yaş şartına tabisiniz. Yaş dışındaki şartları sağladığınızdan kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız ‘kıdem tazminatı alabilir yazısı’nı işverene ibraz edeeceksiniz. Kendi isteğiyle ayrılan ihbar tazminatı alamaz. Varsa ücret, fazla çalışma ücreti ve kullanmadığınız yıllık izin sürelerinin ücretini alabilirsiniz.

Emeklinin izni olmadan aylığına haciz konamaz

Soru: Emekliyim. İki bankaya kredi kartı borcum var. Banka icra işlemi başlatacağını bildirdi. Emekli aylığıma haciz koyarlar mı? Emekli aylığıyla geçiniyoruz. Ne yapmalıyım? Şükran T.

Cevap:
Emekli aylıklarına nafaka ve prim borcu dışındaki borçlar için haciz konamaz. İcra hakimliğine ‘haczedilemezlik şikayeti’nde bulunduğunuzda konan haciz kaldırılır.

Kat mülkiyetine geçişte her daire için 156 TL Tapu Harcı ödenir

Soru:
Kat mülkiyetine geçmek için ne kadar Tapu Harcı ödenmesi gerekiyor? Emlak vergi değeri 200 bin TL olan 10 daireli bir bina için tapuya kaç lira harç ödenmesi lazım? BAHA

Cevap:
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek için yapılan tapu tescili, 28 Şubat 2009’a kadar binde 15 oranında Tapu Harcı’na tabiydi. Ancak yapılan değişiklikle, binde 15 nisbi harç alınmasından vazgeçildi. Yerine her bir işlemden maktu Tapu Harcı alınması benimsendi. Bu tarihten itibaren tapuda cins değişikliğine ilişkin tescillerde, maktu Tapu Harcı alınmaktadır. Her daire için 156.55 TL maktu Tapu Harcı ödeyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder