Ekrem Sarısu Eşiniz 56 yaşı dolduracak
HABERİ PAYLAŞ

Eşiniz 56 yaşı dolduracak

Soru: 1973 doğumlu eşimi, 25 Mayıs 1999’da isteğe bağlı Bağ-Kur’a kayıt yaptırdım. 15 yıl prim ödedim. Ne zaman emekli olabilir? Sigortaya geçmesi menfaatine mi olur? ? Y.M.

[[HAFTAYA]]

Cevap: Eşiniz Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl prim ve 56 yaş şartına tabi. Primi yeterli olduğundan 2029’da, 56 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir. Eşiniz sigortalı bir işte çalışarak 1260 gün daha prim ödemesi halinde, SSK’da 20 yıl sigorta, 5975 gün prim ve 55 yaş şartına tabi olur. 1260 günden sonra prim ödemese bile 2028’de 55 yaşını dolduracağı tarihte SSK’dan emekli olabilir.

Haberin Devamı

Emlak Vergisi borcunun da af kapsamına alınması bekleniyor

Soru: Emlak vergilerimi 5 yıldır ödemiyorum. Af kanunu çıktığında cezasız ödeyebilir miyim? ? Sani GÜLER

Cevap: Affa ilişkin kanun teklifinin içinde bugünkü haliyle Emlak Vergisi yok. Belediyelerce tahsil edilmekte olan vergiler düzenlemeye dahil edilmemiş. Ancak Meclis’te görüşülmesi sırasında Emlak Vergisi’nin de, af kapsamına alınmasını bekliyoruz. Yasa çıktığında burada kapsamlı açıklamalar yaparız. Gazeteniz POSTA’yı takip etmeye devam edin.

Geciken kıdem tazminatına mevduata uygulanan en yüksek faiz oranında faiz ödenmeli

Soru: 1971 doğumluyum. 1 Şubat 1988’de sigortalı oldum. 7500 gün prim ödedim. 25 yıl zorunlu sigorta süremi doldurdum. Son 16.5 yıldır aynı firmada çalışıyorum. Emekli olmam için önümde sadece yaş şartı kaldı. SGK’dan (Sosyal Güvenlik Kurumu) ilgili evrağı alıp bu noktada işten ayrılabilir miyim? Kıdem tazminatımı alabilir miyim? Tazminatın taksitlendirilmesi mümkün mü? ? Yalçın YILMAZ

Cevap: Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yaş dışındaki şartları sağladığınızdan işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden ‘kıdem tazminatı alabilir yazısı’nı temin edip işverene ibraz etmektir. Kıdem tazminatının bir kerede ve peşin olarak ödenmesi esastır. İşveren kıdem tazminatını geciktirirse, (taksitle de ödese) geciken süre için banka mevduat hesabına uygulanan en yüksek faiz oranında faiz ödemesi lazım.

Haberin Devamı

Anneniz Bağ-Kur’dan daha erken emekli olabilir

Soru: Annem 1955 doğumlu. 22 Mayıs 2003’te SSK’lı oldu. 3720 gün primi var. Annem SSK’dan mı yoksa Bağ-Kur’dan mı daha erken emekli olabilir? ? Sevgi KEBECİ

Cevap: Annenizin yaş sorunu yok. SSK’da iki şekilde emekli olabilir: 1) Primini 7000 güne tamamlayacağı tarihte. 2) Primini 4500 gün tamamlaması şartıyla, 25 yıllık sigorta süresini dolduracağı 22 Mayıs 2028’de. Anneniz Bağ-Kur’dan daha erken emekli olabilir. Çünkü Bağ-Kur’da yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl (5400 gün) prim ve 60 yaş şartına tabi. 1680 gün daha prim ödeyerek primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte Bağ-Kur’dan emekli olabilir. Yalnız primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunduğundan, kalan prim eksiğini Bağ-Kur’a ödemeli. İsteğe bağlı prim ödemeleri Bağ-Kur’a sayılıyor. Prim eksiğini isteğe bağlı ödeyebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder