Tamer Heper Eşin izni lazım
HABERİ PAYLAŞ

Eşin izni lazım

Haberin Devamı

Benim birkaç dairem var. Kiraya bunları veriyorum. Şimdi birini satmak istiyorum ancak evli olduğum için eşimden izin almak zorundaymışım. Böyle bir şart var mı? ● M.L.

Okuyucumun sorusu sizlere biraz tuhaf geldi biliyorum ama soruda gerçeklik payı var. Önce gerçeklik payının ne olduğunu anlatayım sonra yanıtımı veririm. Efendim artık eşlerin birlikte oturduğu evler ‘aile konutu’. Yasada, eşlerin birlikte oturduğu evde, evin tapuda sahibi olmayan eşin tapuya müracaat ile bu evin aile konutu olduğuna dair şerh verme imkanının bulunduğu yazıldı. Böylece aile konutu kavramı hukukumuza girdi ve aile konutları için birtakım sınırlamalar getirildi. İşte bunlardan biri, evin tapulu sahibi olan eşin bu evi eşinden izinsiz satamayacağı kuralı idi. Şayet aile konutu kiralık ise kira sözleşmesinin feshi dahi diğer eşin iznine bağlandı. Yasada aile konutu şerhi koymaktan söz edilirken, uygulamada, aile konutu şerhi koymadan da eşlerin birlikte oturduğu ev otomatikman aile konutu olarak kabul edildi.

★ ★ ★ ★

Okuyucumun sorusu bu nedenle şaşırtıcı değil. Yani eşi ile birlikte oturduğu ev aile konutu. Bunu istediği zaman satamaz. Ancak birlikte oturulan evlerin dışındaki evler aile konutu değil. Zira aile konutu bir tane oluyor. Bu nedenle de oturdukları evin dışındaki evleri satabilecek. Bunun için izin almasına gerek yok.

★ ★ ★ ★

Ben bunları anlatırken biliyorum akıllara birçok soru geliyor. Örneğin bir ev almaya kalkanlar, satıcının aile durumunu öğrenmek için aile nüfus kayıtlarını mı isteyecek? Zira böyle izin almadan satılan evlerdeki satış işlemi sonradan iptal olabiliyor. Böyle ters bir durum da var. Ev alanlar bu hususu akıllarında bulundursun. İş iznini arasın, arasın da bunu nasıl yapsın önemli soru da bu. Zira benzer bir kefalet olayında adamın eşini isteyene alıcıya adam saldırmıştı. “Benim karımı ne yapacaksın ...?” diye. Bir de bu

Sıradaki haber yükleniyor...
holder