Gündem Erzurum eksi 28 derece

Erzurum eksi 28 derece

Paylaş
Erzurum eksi 28 derece

Erzurum eksi 28 derece

Yurdun doğusunda etkili olan soğuk hava ve aralıklarla devam eden kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Bölgede en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 28 dereceyle Erzurum’da ölçüldü. Kar yağışı nedeniyle Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı köylerde ve taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda eğitime bir gün süre ile ara verildi. Yurdun doğusunda yaklaşık bin köy yoluyla ulaşım sağlanamıyor.

Haberin Devamı

Alınan bilgiye göre, Akdeniz üzerinden gelen yüksek basıncın etkisi altında bulunan bölgede, aralıklarla devam eden kar yağışı veya tipi nedeniyle Erzurum’da 208, Bingöl’de 52, Erzincan’da 43, Tunceli’de 42, Muş’ta 32, Iğdır’da 31, Ardahan’da 6 ve Kars’ta 3 olmak üzere toplam 417 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Karla mücadele ekiplerince kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalar sürdürülürken, Erzurum’da son 24 saat içinde 15 hastanın, İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve 112 Acil Servis ekiplerince hastanelere ulaştırıldığı öğrenildi.

Bu arada Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bölgede gece en düşük hava sıcaklığı ise sıfırın altında 28 dereceyle Erzurum’da ölçüldü.

Haberin Devamı

Bölgedeki diğer illerde gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları da sıfırın altında olmak üzere Kars’ta 24, Ardahan’da 20, Ağrı’da 16, Erzincan’da 9 ve Iğdır’da 1 derece olarak kaydedildi.

-BİTLİS, VAN, HAKKARİ VE AĞRI’DA DURUM-

Bu arada Bitlis, Van, Hakkari ve Ağrı’da kar yağışı ve tipi nedeniyle halen 556 köyle ulaşım sağlanamıyor.
Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada kentte iki gün önce etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle halen 130 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.

Bitlis Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de kent merkezinde kar kalınlığının 70, yüksek kesimlerde ise 90 santimetre olarak ölçüldüğünü bildirdi.
Yetkililer, yüksek kesimlerde çığ tehlikesinin yaşanabileceğine dikkati çekerek, vatandaşları uyardı.

Van İl Özel İdaresinden alınan bilgiye göre de kent merkezi ile ilçelerde iki gün önce başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı sonucu kapanan 344 köy yolundan 112’si bir günlük karla mücadele çalışmasının ardından ulaşıma açıldı.

Özellikle kar yağışının devam ettiği ve fırtınanın şiddetini artırdığı bölgelerde ekiplerin çalışma başlatamadığını belirten yetkililer, halen ulaşım sağlanamayan 232 köy yolunun açılması için çalışmaların aralıksız devam ettiğini söyledi.

Hava sıcaklığındaki düşüş nedeniyle vatandaşları don olaylarına karşı uyaran Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise kent merkezinde pazar gününe kadar yağış beklenmediğini ifade etti.

Haberin Devamı

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de Bahçesaray-Van, Şemdinli-Alan ve Yüksekova-Dağlıca yollarının kar yağışı ve çığ düşmesi nedeniyle 2 gündür ulaşıma kapalı olduğunu kaydetti.

Bu arada, kar yağış nedeniyle yolu kapalı bulunan Muradiye ilçesine bağlı Gönderme köyü Ziyaret mezrasında hasta olduğu yönünde ihbar alan karla mücadele ekipleri, 112 Acil Servis görevlileri ile mezraya hareket etti.

Yol açma çalışması sırasında iki farklı noktaya çığ düşmesi sonucu yolda mahsur kalan ekipler, kar savurma makinesinin yardımıyla bulundukları yerden çıkarıldı. Yaklaşık 5 saat mahsur kalan ve donma tehlikesi atlatan ekipler, Ziyaret mezrasındaki hastaya ulaşamadan ilçeye döndü.

Hakkari’de önceki gün etkili olan ve aralıklarla devam eden kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle dün 131 köy yolunun kapalı olduğu kentte, İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin yaptığı çalışmayla 106 köy yolu ulaşıma açıldı.

Haberin Devamı

Yüksek kesimlerde bulunan 25 köyle halen ulaşım sağlanamadığını bildiren İl Özel İdaresi yetkilileri, kar yağışı ve tipinin etkisini yitirmesiyle yol açma çalışmalarına başlanacağını vurguladı.

Kar kalınlığı ise kent merkezinde 24, yüksek kesimlerde 150 santimetre olarak ölçüldü.
İl Özel İdaresi ekipleri tarafından yapılan çalışmayla 156 köy yolunun ulaşıma açıldığı Ağrı’da, halen kent merkezinde 37, Doğubayazıt’ta 7, Patnos’ta 12, Diyadin’de 30, Eleşkirt’te 18, Taşlıçay’da 16, Tutak’ta 27 ve Hamur’da 22 olmak üzere 169 köyle ulaşım sağlanamıyor.
Yoğun kar yağışının yaşandığı Diyadin’de ise köylerde ve taşımalı eğitim kapsamındaki okullarda eğitime bir gün süre ile ara verildiği bildirildi.
Öte yandan Kastamonu’da etkili olan soğuk hava ve kar yağışı günlük hayatı olumsuz etkiliyor.

Kentte 3 gündür aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle Bozkurt ilçesinde 10, İnebolu’da 9, Doğanyurt’ta 3 ve Taşköprü’de 2 olmak üzere toplam 24 köy yolu ulaşıma kapandı.

Haberin Devamı

İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekiplerinin, kapalı yolları açmak için aralıksız çalıştıkları bildirildi.