Prof. Dr. Derin Kösebay Erken yakalanırsa tedavisi var
HABERİ PAYLAŞ

Erken yakalanırsa tedavisi var

Haberin Devamı

Rahim ağzı kanseri sık görülüyor. Doktor kontrollerini ihmal etmez, smear testinizi yılda bir kez yaptırmazsanız sorun büyüyebilir. Eğer hastalık en başında yakalanabilirse tedavisi yapılıyor, hasta sağlığına kavuşuyor

İlaçların bebeğe zararı olur mu?

6 yıllık evliyim, 16 haftalık hamileyim Doktorum vajinal fitil ve krem verdi. Bunları kullanmamda sakınca var mı? Bebeğe zararı olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, şikayetleriniz için verilen ilaçların bebek ve sizin açınızdan bir sorun çıkaracağını sanmıyorum. Tedaviden sonra tahlilleri tekrarlamanızda fayda var. İdrarda kan olmamalı. Bunu mutlaka takip edin ve eğer yapılmadı ise vajinal smear de yaptırın.

[[HAFTAYA]]

Rahim ağzında yara varmış

38 yaşında, evli, 2 çocuk annesiyim. Düzensiz kanamalarım başladı. Eşimle beraber olduktan sonra kanama oluyordu. Doktora gittim “Rahim ağzında yara var” deyip bir parça aldı. Önceki gün gittiğimde yaranın iyi olmadığını ve ameliyat etmesi gerektiğini söyledi. Bu nasıl bir ameliyattır? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlattığınıza göre rahim ağzına ait kötü huylu bir tümör olmalı. Yaşınızın genç olması ve şikayetleriniz daha çok bu hastalığı düşündürüyor. Ülkemizde genital organlarda en sık görülen rahim ağzı kanseridir. Senede bir smear alındığı takdirde daha hastalık başlamadan teşhis edilme imkanı vardır. Erken dönemlerde rahim ağzına yapılacak basit bir ameliyatla tedavi sağlanırken hastalık ilerlediği zaman çok büyük operasyon gerekiyor. Büyük operasyon gerekecek ise bu konuda dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bu tip kanser ameliyatları için çok iyi eğitim almış doktor ve bu ameliyat için imkanları yeterli bir merkez olması gerekiyor. Umarım hastalığınız erken yakalanmış olsun. Bu hastalıktan kurtulmanız mümkün. Şimdiden geçmiş olsun.

Sancı çekiyorum

Çok şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet olmama yaklaşık 10 gün kala sancılarım başlıyor. 1 yıllık evliyim, doğum kontrol hapı kullanıyorum. Biraz etkisi var ama çok değil. Bu ağrımın nedeni ne olabilir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol hapları genellikle bu tip ağrılarda çok işe yarıyor. Sizde etkili olmaması rahimde yapısal bir bozukluğunun olabileceğini akla getiriyor. (Rahim normalden küçük olabilir, rahimde myomlar, polipler olabilir) Endometriozis denen bir hastalığın rahim dışında da bulunması veya kanama miktarınız çok fazla olabilir. Adet kanında oluşan pıhtılar sanki çocuk düşürüyormuş gibi kramp yapabilir. Sonuçta sizin kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder