Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erken tanı çok önemli
HABERİ PAYLAŞ

Erken tanı çok önemli

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar fark edildiği anda tedaviye başlanmalı. Aksi taktirde bu hastalıkların neden olduğu bazı ek sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu da kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

SORU: Testisim tek

24 yaşındayım. Doğuştan testislerimden biri yok. İleride sorun yaşar mıyım?

CEVAP

Bir testisin bulunmamasının araştırılması gerekir. Nadiren doğuştan bir testisin olmaması hali görülebilir. Ama testisin torbaya inmeyip vücut içinde kaldığı hallerde kanserleşme ve bunun gözden kaçarak hastalığın ileri safhalara ulaşması tehlikesi mevcuttur. Mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Neden ağrılar başladı?

20 yaşındayım, çok mastürbasyon yapıyorum. Bir de boşalırken meninin dışarı çıkmasını engelliyorum. Böbreklerimde ve testislerimde ağrılar oluşmaya başladı. Sizce bu normal mi?

CEVAP

Boşalmayı engellemek ve çok sık mastürbasyon yapmak bu tip ağrılara neden olabilir. Kendinizi gereksiz yere zorlamayın.

SORU: Büyütücü kullansam yararı olur mu?

26 yaşındayım ve penisim 14 santim. Büyütücü kullansam bir sorun olur mu? Şimdiye kadar birkaç kez cinsel ilişkiye girdim. Birinde kadın benimle dalga geçmişti. Ne dersiniz?

CEVAP

Penisiniz tamamen normal boyutta, hiçbirşey kullanmanıza gerek yok, zaten faydasız şeyler. Cinsel ilişkiye girdiğiniz kişi acemiliğinizi fark ederek sizi küçük düşürmeye çalışan kompleksli birisiymiş. Kendinize güvenin ve her duyduğunuzdan çabucak etkilenmeyin, günümüzde bilgiye ulaşmak artık çok kolay.

SORU: Neden önemli?

32 yaşındayım, cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak gerekiyor. Bu hastalıklar neden bu kadar önemli?

CEVAP

Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde bu hastalıkların neden olduğu bazı ek sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu hastalıklar, cinsel eşlerden sadece birinin sağlık sorunu değildir. Korunmasız ilişki hastalığın sağlıklı eşe de bulaşmasına neden olur. Tedavisi yapılmamış cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan hamile kadınların, doğum öncesi veya hemen doğum sonrası dönemde bebekleri de risk altındadır.

Tedavi edilmezse...

Kadın veya erkekte kısırlık, düşük, yeni doğan bebeklerde görülen bazı enfeksiyonlar, dış gebelik, genital organ kanserleri ve ölüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu sağlık sorunlarındandır. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi edilmezseniz bu; kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi ciddi sonuçlar verebilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmak, AIDS (HIV) virüsünü almayı kolaylaştırır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder