Opr. Dr. Hande Akbaş Erken doğum riski yoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Erken doğum riski yoksa...

Haberin Devamı

Gebe kadınların en sık sorduğu sorulardan biri de hamilelikte cinsel ilişkiye girip giremeyeceği. Eğer erken dönemde kanama ya da erken doğum riskiniz yoksa 28’inci haftaya kadar cinselliği yaşayabilirsiniz...

Menopoza girer miyim?

26 yaşındayım, yumurtalık kisti sebebiyle 33 kez ameliyat oldum. 4 senedir tek yumurtalığım var. 33 aydır 16-177 günde bir adet göörüyoruum.

Bekarım ve menopoza girmekten korkuyorum. Beni aydınlatın.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç. Bir yumurtalığınızın alınmış olması ve diğer yumurtalığınıza 2 kez ameliyat yapılması yumurtalık rezervinizi epey azaltmış olmalı. Elimizde yumurtalık rezervini gösteren bazı kan tetkikleri ve yaptığımız ultrasonlar var.

Bunlar sonucunda rezerviniz azalmışsa tamamen bitmeden önce yumurtalarınızı dondurma şansınız mevcut.

Bunun için üreme tıbbıyla ilgilenen bir kadın doğum uzmanına hızlıca başvurmanızı öneriririm.

Tüplerim tıkanmış mıdır?

2 yıl öönce sağ yumurtalığımdan 5 santimlik kist alındı. Patoloji temiz. 1.5 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. 2 ay öönce bıraktım. Açık ameliyatların karın içi yapışıklık ya da tüplerde tıkanıklık yaptığı doğru mudur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, açık ameliyatlar maalesef kapalı ameliyatlara göre karın içinde daha fazla yapışıklığa neden olduğundan genelde gerekmedikçe hastalarıma laparoskopi yapılması taraftarıyım. Çok şükür ki patoloji sonucunuz iyi huylu çıkmış.

Eğer artık korunmayı bıraktıysanız 6 ay bekleyin. Bu süre içinde gebe kalamazsanız geçirdiğiniz ameliyat tüplerinizde bir harabiyet yapmış mı ya da yumurtalık rezervinizde bir azalmaya sebep olmuş mu bir uzmana başvurarak araştırma yapmanızı öneririm.

Bebeğe zarar verir mi?

29 yaşında, hamileyim. CCinsel ilişkiye girmenin bebeğe zararı olur mu? KKaçıncı aya kadar ilişkiye girebiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kadının hamileliği sorunsuz geçiyorsa, yani erken dönemde kanama veya sonraki dönemlerde erken doğum tehdidi gibi riskler bulunmuyorsa o zaman gebelikte 28’inci haftaya kadar cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Ama yine de bebeğin ilişkiden minimum etkilenmesi için sizin üstte olacağınız pozisyonlar daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca meni içindeki bazı faktörler doğum eylemini başlatabileceğinden son aylarda eşinizin içinize boşalmamasını önermekteyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder