Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Erkek baba oluyor ama...
HABERİ PAYLAŞ

Erkek baba oluyor ama...

Haberin Devamı

Testislerdeki damar genişlemesi yani varikosel olan erkeklerde yıllar içinde sperm hücrelerinin oluşumu zarar görüyor, yapıları bozuluyor, dölleme güçleri zayıflıyor. Kişinin ilk çocuğu olsa bile ikincisinde sorun çıkabiliyor.

SORU: Erken boşalıyorum

19 yaşındayım, erken boşalıyorum. Genellikle kendimi tatmin yoluna başvuruyorum. Ayda 1 kez geneleve gidiyorum ama daha temas haline geçeli 30 saniye olmadan hemen boşalıyorum. Doktora gitmem gerekir mi?

CEVAP

Cinsel birleşme gerçekleştikten sonra her ki partneri de tatmin edecek makul süre geçmeden erkeğin boşalarak cinsel organının gevşemesi ve cinsel ilişkinin zamansız olarak sonlanması haline erken boşalma denir. Pratikte bu duhulden sonra ilişkiyi aktif olarak en az 3-5 dakika sürdürebilmek anlamına gelir. Burada önemli olan çiftlerin birbirine uyumudur ve erken boşalmanın altında yatan sorun çoğu zaman psikolojiktir. Altta yatan bir ürolojik sorun var ise düzeltilir, hastaya durumu ile ilgili rahatlatıcı bilgi verilir, partneri ile birlikte uygulayacağı teknikler anlatılır.

SORU: Ameliyattan başka çare yok mu?

34 yaşındayım, 2 yıllık evliyim. Varikoselle ilgili yazılarınızı okuyorum. Bana da birkaç ay önce sol varikosel teşhisi konuldu ve ameliyat olmam söylendi. Varikoselin tam olarak zararı nedir ve ameliyat olmam şart mıdır?

CEVAP

Varikosel erkek kısırlığı nedeniyle başvuran hasta grubunda yüzde 60-70’lere kadar varan sıklıkta görülebilen bir sorundur. Yumurtanın toplar damarlarında genellikle ergenlik çağlarında başlayan genişleme yani çap artışı sonucu olarak ortaya çıkar. Normalde testisten uzaklaşması gereken pis kanı taşıyan bu damarlarda tıpkı pis su borularında olduğu gibi ters akışı engelleyen çek valflere benzeyen kapakçıklar mevcuttur.

Etkisini yıllar içinde gösteriyor

Bu kapakçıklar vücut içinde basınç artışı oluşturan derin nefes alma, öksürme, ağırlık taşıma gibi durumlarda pis kanın yumurtaya doğru geri akışını engellerler. Ama damarların çapı genişlediğinde bu mekanizma yetersiz kalır, pis kan yumurtaya doğru geri akım yapar.

Bunun sonucunda yumurta içindeki mikro kan dolaşımı bozulur, ısı yükselir ve sperm yani döl hücrelerinin oluşumu zarar görür. Varikosel sonucu sperm hücrelerinin sayısı düşer, hareketliliği azalır, yapıları bozulur ve dölleme güçleri zayıflar. Bu etki yıllar içinde giderek artar, kişinin ilk çocuğu olsa bile daha sonra çocuğu olmayabilir.

Ameliyat doğru yapılırsa

Tedavisi mikrocerrahi bir ameliyat olup başarılı bir teknik ile uygulandığında sorunun tekrarlama ihtimali yüzde 0’a yakındır, hastaların yüzde 90’ı ameliyattan fayda görür, yaklaşık yarısı ek bir tedaviye gerek kalmadan çocuk sahibi olabilir.

Bu özel mikrocerrahi tekniğin uygulanması ile ameliyat sonrası ciddi komplikasyon (atardamarların, sperm kanalının zarar görmesi, lenf kanallarının bağlanarak yumurta etrafında su birikmesi) görülmez, ameliyat sonrası tüp bebek, aşılama gibi yardımcı üreme tekniklerindeki başarı şansı belirgin olarak artar. Daha önce başarısız varikosel ameliyatı geçirenlere de düzeltici mikrocerrahi uygulayabilmekteyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder