Serra Ababay Ergenlikte cinsellik
HABERİ PAYLAŞ

Ergenlikte cinsellik

Haberin Devamı

Ergenlik hem gençler hem de ebeveynleri için zorludur. Gençler, adeta ikinci kez kendileri ile tanışır, bedenleri ve psikolojilerinde gerçekleşen değişimleri anlamaya çabalar. Bu nedenle çok daha kırılgan ve hassaslardır. Bu dönemdeki kırılmalar uzun süreli etkiler bırakabilir.

En hassas konulardan biri de cinselliktir. Gençler, yaşadıkları değişimlerden çekinir, yetersiz bilgiye sahip olduklarında ise paniğe kapılır ve cinsellikten bahsetmekten utanır. Ebeveynlerin sunacakları cinsel bilgi ve destek, gençleri yetişkinliğe hazırlar, yanlış karar ve pişmanlıklardan korur. Bu dönemde;

● Cinsellik konuşulabilir olmalıdır, her zaman dinlemeye açık olduğunuzu belirtin.

● Gençlerin sağlıklı gelişimleri için bağımsızlaşmaları gerekir, buna alan yaratın.

● Cinselliğin sevgiyi de içerdiğini unutmayın, eleştirmeyin.

● Gencin bedeni 11 yaş itibarıyla köklü değişimler geçirir. Boy/kilo artışı, tüylenme, adet görme, gece boşalmaları vb. değişimleri önceden anlatın.

● Adet görmek korkutucu olabilir. Bunun gelecekte anne olabilmek gibi özel bir başlangıç olduğunu vurgulayın.

● Cinselliğin içerdiği sevgiye vurgu yaparak, bunun özel biri ile yaşanması ve arkadaş baskısından etkilenmemesi gerektiğini anlatın.

● 13 yaş itibarıyla karşı cinse ilgi daha da artar. Sağlıklı cinsel ilişki ve doğru korunma yolları konusunda bilgilendirin. Konuşmak için çocuğunuzun sevgilisi olmasını beklemeyin.

● Cinsellik hakkında konuşmak için; TV/gazete haberlerindeki genç annelerin yaşadıklarını, ergenlik kitaplarını, ped veya prezervatif reklamlarını kullanabilirsiniz.

● Ergenlikte mastürbasyon doğaldır ve 13-14 yaşlarında doruğa ulaşır. Asla aşırı tepki vermeyin! Fakat mastürbasyonun çok fazla olması, duygusal zorlanmalara işarettir.

● Topluluk içinde, cinsel davranışların yapılmaması gibi ahlaki kuralları öğretirken, çevredeki uygunsuz örnekleri kullanabilirsiniz.

● Çocuğunuzu cinsel sağlık ve temizlik konusunda bilgilendirin.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder