Siyaset 'Ergenekon davasının temeli çöktü'
Paylaş
'Ergenekon davasının temeli çöktü'

Ergenekon davasında tutuklu yargılanan gazeteci Mustafa Balbay'ın avukatı üç eski kuvvet komutanının ifadelerinin alındıktan sonra serbest bırakılmasının ardından önemli bir iddiada bulundu

MÜEBBET HAPSİ İSTENİYOR

Haberin Devamı

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın günlüklerinin, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’e ait olduğu ve 4 ayrı darbe girişiminin planlandığı günlüklerle örtüştüğü ileri sürülmüştü. Mustafa Balbay, ikinci Ergenekon davasında ‘Hükümete karşı silahlı isyana tahrik etmek’ başta olmak üzere birçok suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle tutuklanmıştı.

‘ÖZDEN ÖRNEK NEREDE?’

İkinci Ergenekon davasının özünü Özden Örnek’e ait olduğu ileri sürülen günlüklerde bahsi geçen Ayışığı, Yakamoz, Eldiven ve Sarıkız adlı darbe girişimleri oluşturuyor. Bu nedenle çıkarıldığı son duruşmada Savcı Nihat Taşkın, Mustafa Balbay’a Özden Örnek’in günlüklerinden bir bölüm okuyup soru sorunca Mustafa Balbay “Ben buradayım. Özden Örnek nerede? İşin içinde olan o” diye tepki göstermişti. Bu ifade sonrası Ergenekon savcıları, söz konusu dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’i ifadeye çağırmıştı. Komutanlar önceki gün savcılar tarafından 10 saat sorgulandıktan sonra serbest bırakılmışlardı.

Haberin Devamı

‘İDDİALAR HAVADA KALDI’

Mustafa Balbay’ın avukatı Aydın Metin komutanların serbest bırakılmasını şu önemli iddiayla yorumladı: “Serbest bırakılmaları, bu komutanlar hakkında tutuklanmalarını gerektirecek şekilde suç işlediklerine dair kuvvetli şüphenin bulunmadığını göstermektedir. Bu haliyle davanın esasını oluşturan darbe girişimi iddiası havada kalmıştır. Hukukun kabul ettiği, somut delillerle desteklenmemiştir. Bundan sonra üç eski komutan hakkında savcılığın vereceği kararı beklemek durumundayız. Savcılık eğer takipsizlik kararı verirse, iddianamelerin başlangıcını oluşturan ciddi darbe girişiminin bulunmadığı ortaya çıkar. Bundan bütün sanıklar olumlu etkilenir. Davanın temeli çöker.” Ergenekon davasının temeli “Ülkede kaos yaratarak darbeye zemin hazırlamak.”